Shell moet klimaatambitie verdubbelen

null Beeld Reuters
Beeld Reuters

Grote beleggers willen oliemaatschappij Shell dwingen zich aan het Klimaatakkoord van Parijs te houden. Shell moet zijn emissiereductie niet met 30 procent omlaag brengen in 2050, maar met minimaal 65 procent, ten opzichte van 2010.

Redactie

Dat menen zes grote Nederlandse beleggers, te weten NN Investment Partners, MN, Aegon, Actiam, Kempen Capital en Achmea. Dat is in lijn met de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs, en nodig om de temperatuur op de aarde met niet meer dan twee graden te laten stijgen.

Dit statement van de beleggers wordt gesteund door Follow This, een groep aandeelhouders die Shell de afgelopen jaren heeft bestookt met klimaatresoluties. “Nederlandse beleggers nemen opnieuw de leiding in het klimaatdebat met de olie- en gasindustrie", zegt Mark van Baal, oprichter van Follow This. “Hiermee winnen we jaren tijd, die anders verloren zouden gaan met discussies over welke emissies wel en niet moeten worden meegenomen en welke scenario's wel en niet acceptabel zijn.”

Als het aan Van Baal ligt, is dit nog niet het einde. “Onze missie is dat de hele olie- en gasindustrie, die het klimaatakkoord van Parijs kan maken of breken, zich daadwerkelijk committeert aan Parijs en daadwerkelijk gaat investeren in een duurzame energievoorziening. Veel olie- en gasbedrijven zijn machtiger dan de meeste overheden. Aandeelhouders zijn de enigen die ze tot de orde kunnen roepen.”

Lees ook:

Grote Nederlandse beleggers willen gezamenlijk oliebedrijven verduurzamen

Nadat Shell als eerste grote oliebedrijf doelstellingen formuleerde om de uitstoot van CO2 te verminderen, richten beleggers zich nu op de concurrenten.

Shell-baas toch bereid naar Kamer te komen - onder voorwaarden

Shell Nederland-baas Marjan van Loon is onder voorwaarden toch bereid aan te schuiven bij een hoorzitting in de Tweede Kamer over belastingontwijking.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden