COMMENTAAR

Shell moet in volle openbaarheid te werk gaan

Het hoofdkantoor van Shell. Beeld ANP
Het hoofdkantoor van Shell.Beeld ANP

Volgens Shell heeft het olie- en gasconcern niets onwettigs gedaan met de afspraak een deel van het uitgekeerde dividend niet onder de dividendbelasting te laten vallen. De reactie van Shell op de zaterdag door deze krant onthulde afspraak met de Belastingdienst mist het belangrijkste punt volledig en moet worden weggezet op de plank van vele mededelingen van Shell die vooral mist moesten veroorzaken.

Het lijkt er niet op dat Shell de letter en de geest van de wet voor de afspraak negeerde, maar de Belastingdienst. Shell kan niet verweten worden zaken naar zijn hand te zetten als het bedrijf daar de kans toe krijgt. Degene die die kans biedt valt iets te verwijten.

Het heeft er veel van weg dat Shell in Nederland een andere behandeling krijgt dan andere bedrijven en individuele burgers. Voor Shell geldt kennelijk een andere wet dan voor anderen. Het ultieme bewijs voor deze stelling is nog niet geleverd, maar aanwijzingen stapelen zich op en. Dat kan een kabinet niet laten gebeuren. Dat dient alle twijfels weg te nemen of, als de stelling klopt, er zo snel mogelijk een einde aan te maken.

Bedrijven als Shell zouden geen buitenproportionele invloed hebben gehad op de afspraak in de formatie de dividendbelasting af te schaffen en er zouden geen schriftelijke stukken aan het besluit ten grondslag liggen. Rutte moest deze voorstelling van zaken al terugnemen. In het onderhavige geval van de afspraken tussen Shell en de Belastingdienst kan het kabinet het steeds ingenomen standpunt dat dergelijke afspraken vertrouwelijk zijn en er dus geen mededelingen over kunnen worden gedaan niet volhouden.

Het is daarom niet zomaar een initiatief van een oppositiepartij dat GroenLinks de procedure om te komen tot een parlementaire enquête in gang heeft gezet. Ook al gaat het om vertrouwelijke afspraken, de zaak is dermate ernstig en zou tot dermate ernstige beschuldigingen aanleiding kunnen geven dat maximale openbaarheid moet worden nagestreefd.

Shell heeft sinds 2005 mogelijk ten onrechte ruim zeven miljard euro te weinig dividendbelasting betaald. Een enorm bedrag en de vraag is belangrijk of dat geld niet alsnog naar de overheid moet vloeien. Veel belangrijker is het dat onomstotelijk vast komt te staan dat een bedrijf in Nederland, hoe belangrijk voor de Nederlandse economie en werkgelegenheid ook, zaken niet zomaar naar zijn hand zetten kan.

Bedrijven moeten kunnen ondernemen. Ze hebben daarvoor ruimte nodig en soms is overheidsbeleid nodig om daarbij te helpen. Dat dient dan wel in de volle openbaarheid te gebeuren en niet via geheime afspraken tussen de Belastingdienst en een bedrijf.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Lees hier meer commentaren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden