Shell maakt zich op voor groene resolutie aandeelhouders

null Beeld ANP
Beeld ANP

Als de Verenigde Staten uit het klimaatakkoord van Parijs stappen, heeft dat negatieve gevolgen voor het Amerikaanse bedrijfsleven. Die waarschuwing deed Shell-topman Ben van Beurden maandag in de Financial Times. Maar het bedrijf wordt morgen geconfronteerd met een club aandeelhouders die wil dat Shell zelf meer investeert in duurzaamheid om de doelen van Parijs te behalen.

Charlot Verlouw

“Ik denk dat de VS zijn positie aan verschillende onderhandelingstafels verzwakt”, zegt Van Beurden in de FT over het eventuele opzeggen van het klimaatakkoord door de VS. Shell is van plan steeds meer te investeren in duurzame energie, beargumenteert Van Beurden. Veel fabrikanten in de VS profiteren juist van die groeiende vraag naar windmolens en zonnepanelen. “Op de een of andere manier ondervinden zij waarschijnlijk eerder nadeel dan voordeel van het uit het klimaatakkoord stappen door de VS.”

Groene aandeelhouders

De uitspraak komt op een bijzonder moment. Morgen wordt op een aandeelhoudersvergadering van Shell gestemd over een resolutie van Follow This, een groep van inmiddels meer dan drieduizend aandeelhouders, waarin Shell wordt opgeroepen sneller te verduurzamen, meer te investeren in duurzame energie en meer transparantie te geven over de investeringen. Eenzelfde resolutie werd vorig jaar verworpen, op advies van de directie van Shell. Van Beurden verzekerde zijn aandeelhouders toen wel dat Shell meer zou gaan investeren in duurzame energie, maar hij betoogde ook dat olie en gas nog tientallen jaren belangrijk zouden zijn. Een snellere transitie naar duurzame energie zou simpelweg ‘niet verstandig’ zijn.

Mark van Baal, de ‘activistische aandeelhouder’ die Follow This twee jaar geleden oprichtte, noemt de uitspraak van Van Beurden in de Financial Times ironisch. “Het is ironisch dat iemand die zichzelf niet aan het akkoord van Parijs houdt, een land oproept zich er wel aan te houden”, zegt hij in een reactie. “Onze resolutie roept Shell op doelen te stellen in lijn met Parijs, en aandeelhouders is weer ontraden ermee in te stemmen.”

Volgens Van Baal ligt Shell absoluut niet op koers om de doelen van Parijs te halen. “Parijs zegt simpelweg: geen uitstoot meer in 2050. Shell moet stoppen met de exploratie naar nieuwe olie- en gasbronnen en nieuwe duurzame businessmodellen opstellen. Het is aan Shell om die doelen zelf in te vullen, al geven we suggesties.”

Weer een negatief advies

Van Beurden heeft een moeizame relatie met duurzaamheid. Eerder klaagde hij in het huisorgaan Shell Venster al dat hij maar niet serieus genomen wordt als hij zegt klimaatverandering hem weldegelijk aan het hart gaat.

In een reactie verwijst Shell door naar eerdere rapporten en uitspraken van CEO Van Beurden. Shell wil voorop lopen in de transitie naar duurzame energie, maar blijft erbij dat investeringen in fossiele brandstoffen nodig blijven, valt daarin te lezen. Voor de resolutie van Follow This op de aandeelhoudersvergadering van morgen geeft Shell opnieuw een negatief advies. "Shell ondersteunt het klimaatakkoord van Parijs (...) maar de resolutie is onredelijk voor waar het bedrijf aansprakelijk gesteld kan worden." Ook zou instemming met de resolutie niet in het belang van het bedrijf zijn.

Follow This-initiatiefnemer Van Balen heeft in ieder geval wel goede hoop voor de resolutie. “We verwachten dat meer aandeelhouders dan vorig jaar in zullen stemmen. De resolutie van vorig jaar was wellicht wat kort door de bocht, nu is hij in overleg met beleggers geschreven.”

Lees ook: Shell zit stevig in de houdgreep van de aandeelhouders

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden