Shell komt de kritische aandeelhouder tegemoet

KOOS SCHWARTZ en REDACTIE ECONOMIE

Shell gaat meer investeren in duurzame energie. "De komende kwartalen en jaren zult u dat merken", beloofde Shell-bestuurvoorzitter Ben van Beurden gisteren tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van het Brits-Nederlandse gas- en olieconcern.

Van Beurden reageerde met zijn belofte op een oproep van een groep kritische aandeelhouders (Follow This) die vinden dat Shell zich moet richten op hernieuwbare energiebronnen en niet meer moet investeren in nieuwe olie- en gasvelden. Een resolutie, waarin Follow This die oproep verwoordde, werd gisteren met een bijna Noord-Koreaans aandoende meerderheid verworpen. Shell had zijn aandeelhouders vorige maand al geadviseerd tegen de resolutie te stemmen.

Tot de tegenstemmers behoorden ook grote Nederlandse pensioenfondsen en verzekeraars. Bij monde van Sylvia van Waveren, werkzaam bij Robeco Sustainable Asset Management, lieten zij weten dat Shell in hun ogen te weinig investeert in hernieuwbare bronnen. Ook vinden zij dat Shell bij de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzamer energiebronnen meer leiderschap moet tonen. "Wij verwelkomen de geest van de resolutie", zei Van Waveren.

Maar ermee instemmen, dat ging een stap te ver. "Een vergaande wijziging van de strategie is een zaak van het bestuur, niet van de aandeelhouders", motiveerde Van Waveren de collectieve tegenstem van pensioenfondsen als PGGM.

Van Beurden erkende dat de opwarming van de aarde een probleem is en dat snelle actie geboden is. Maar de wereldbevolking groeit en de energiebehoefte ook. Olie en gas blijven nog tientallen jaren belangrijk, betoogde hij. Volgens Van Beurden zijn de tien grootste zonne-energiebedrijven samen 14 miljard dollar waard en investeren zij 5 miljard dollar. Shell alleen is 200 miljard dollar waard en investeert dit jaar voor 30 miljard dollar. Waar de zonne-toptien 0 dollar dividend uitkeert, betaalt Shell zijn aandeelhouders miljarden. "De overgang naar duurzame bronnen is niet eenvoudig", resumeerde Van Beurden.

Tijdens de vergadering boden Groningers het bestuur een contract aan, waarin Shell beloofde voor eeuwig aansprakelijk te zijn voor alle gevolgen van de gaswinning uit het Slochteren-veld. Van Beurden nam het document niet in ontvangst. De actievoerders, die onder meer 'Groningen, veiligheid' en 'schande' riepen, werden daarna weggeleid. Van Beurden zei wel dat de Nam alle schade in Groningen zal vergoeden. De Nam is deels eigendom van Shell.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden