Lobby

Shell, KLM en ING financierden klimaatscepticus Böttcher

Rokende schoorstenen in de haven van Rotterdam. Volgens klimaatscepticus Frits Böttcher had CO-2 uitstoot geen invloed op het klimaat.Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Multinationals doneerden in de jaren negentig zeker één miljoen gulden aan klimaatscepticus Frits Böttcher. Dat blijkt uit zijn nagelaten archief, schrijft onderzoeksplatform Follow the Money. 

Onder de geldschieters zouden zich bedrijven bevinden als Hoogovens, ING, KLM en Shell. Die laatste steunde met 142 duizend gulden het zogenaamde CO2-project van Böttcher, stelt Follow the Money, bestaande uit artikelen, boeken en tv-optredens waarin hij de invloed van de mens op het klimaat in twijfel trok. Naast Shell doneerden zo’n twintig andere grote bedrijven. Met het geld zou Böttcher twee medewerkers hebben betaald en conferenties in het buitenland hebben bekostigd, evenals zakenlunches en -diners.

Böttcher, die hoogleraar fysische chemie was, werd vooral bekend als een van de oprichters van de Nederlandse Club van Rome. Die publiceerde in de jaren zeventig een alarmerend rapport over het gebruik van fossiele brandstoffen en de noodzaak voor een duurzamere economie. Böttcher onderschreef de conclusies van het rapport niet; volgens hem speelde CO2 geen rol in de opwarming van de aarde. Zijn betrokkenheid bij de Club gaf Böttcher wel aanzien: hij had veel invloed in de Nederlandse zakenwereld en politiek. Böttcher overleed in 2008. 

Wouter van Dieren, lid van de Club van Rome, is niet verbaasd over de uitkomsten van het onderzoek. Volgens hem functioneerde Böttcher in de jaren negentig vooral als een ‘excuusprofessor’ die werd ingehuurd om vervuilende bedrijven ‘gerust te stellen’ over de gevolgen van klimaatverandering. Maar Van Dieren wil ook nuanceren. “Lunches, dineetjes, het stelt allemaal niet veel voor. Het gaat ook niet om vreselijk veel geld. Wil je écht een klimaat­sceptische lobby financieren, dan heb je miljoenen nodig.”

Lees ook: 

Het CO2-compensatiebos van Shell: brandstichting en ruzie met de lokale bevolking

Het Indonesische klimaatbos van Shell komt in het nauw door landbouwers en palmolieplantages die er vuurtjes stoken. Omwonenden zitten helemaal niet te wachten op een CO2-compensatiebos.

Twijfel zaaien tegen de klimaatgekkies

Ze vinden zorgen om klimaatverandering ‘klimaathysterie’, windmolens ‘subsidiemolens’ en groene politici ‘klimaatgekkies’. Ze trekken dagelijks van leer op twitter en speciaal daarvoor opgerichte blogs als climategate.nl: het GeenStijl voor klimaatsceptici. Het zijn Nederlanders die openlijk hardnekkig twijfelen aan het bestaan of de ernst van het klimaatprobleem.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden