Shell is zeer content: het boekt zijn hoogste winst in zes jaar

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Shell is weer boven Jan. Drie jaar lang, van 2015 tot en met 2017, keerde de olie- en gasgigant meer geld uit aan zijn aandeelhouders dan er aan nettowinst binnenkwam. Maar in 2018 was dat andersom.

Koos Schwartz

De nettowinst (23,3 miljard euro; 2,82 dollar per aandeel) die vorig jaar werd behaald, overtrof de dividenduitkeringen (bijna 16 miljard; 1,88 dollar per aandeel) ruimschoots. Die 23,3 miljard was de hoogste nettowinst sinds 2012. Bij Shell kwam ruim voldoende geld binnen om de investeringen (bijna 25 miljard), de dividenduitkeringen en de inkoop van eigen aandelen te dekken en ook nog aan schuldvermindering te doen.

Bestuursvoorzitter Ben van Beurden en financieel directeur Jessica Uhl toonden zich bij de presentatie van Shells resultaten over 2018 dan ook zeer content. “Het was een geweldig jaar”, oordeelde Van Beurden.

Schulden

De schulden liepen in 2016 fors op door de aanschaf van het Britse olie- en gasbedrijf BG voor circa 50 miljard. Eind 2016 bedroeg Shells schuld ruim 92 miljard dollar. Eind 2018 was dat nog een kleine 77 miljard. Die vermindering was deels een gevolg van een serie verkopen. Shell verkocht de afgelopen jaren voor zo’n 30 miljard dollar aan bezittingen.

De verkopen uit 2018 zorgden wel voor enige vertekening van de winst. Zonder eenmalige kosten en inkomsten (en zonder voorraden olie en gas die meer of minder waard zijn geworden) kwam de nettowinst vorig jaar uit op 21,4 miljard. Shell verdiende vorig jaar vooral veel geld met zijn vloeibaar gas. Daar kwam bijna de helft van de winst vandaan. Ook de olie- en gaswinning leverde flink geld op. In 2015 en 2016 leed Shell daar nog verlies op.

Shells toekomst ligt in de productie van vloeibaar gas, de winning van gas en olie en in de verkoop van olieproducten als benzine en diesel. Maar Shell wil ook stroom gaan verkopen. Van Beurden bevestigde nog eens dat Shell in de markt is voor de Rotterdamse stroomleverancier Eneco, en zei ook dat Shell in de toekomst een stroomverkoper van betekenis wil worden.

Vergroening

Shell investeerde vorig jaar zo’n 800 miljoen dollar in wind- en zonneprojecten en spendeert jaarlijks tussen de 1 en 2 miljard aan investeringen in nieuwe en hernieuwbare energiebronnen. Volgens Van Beurden loopt Shell, als het om vergroening in de olie- en gassector gaat, voorop.

Het dividend blijft gehandhaafd op 1,88 dollar per aandeel. In 2015, 2016 en 2017, financieel gezien slechte jaren voor Shell, verlaagde Shell het dividend niet. Nu het bedrijf boven Jan is gaat het dividend echter niet omhoog, althans niet in 2019. In het verleden volgde Shell overigens eenzelfde dividendlijn.

Lees ook:

Shell schroeft de winst op, maar hoe staat het met de verduurzaming?

‘Die heeft tijd nodig, je kunt ook niet aan Messi vragen ineens te gaan tennissen.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden