Shell, ijsberen en beluga's doen samen een vreugdedansje

Ze kunnen het niet weten, maar als ze het zouden begrijpen dan deden zeehonden, ijsberen, narwals, beluga's, walrussen en Groenlandse walvissen een vreugdedans met Shell in de Arctische wateren. Het beschermde natuurgebied Lancaster Sound, voor de kust van het Canadese Nunavut, wordt met ruim 8600 vierkante kilometer uitgebreid. Dat is voor het voortbestaan van deze zeedieren van groot belang, want het is hun leefgebied.

Met dank dus aan oliegigant Shell. De vergunningen om in een gebied van 860.000 hectare olie te boren heeft Shell gisteren overgedragen aan de natuurbeschermingsorganisatie Nature Conservancy of Canada.

Het gebied grenst aan belangrijke broedkolonies van Arctische zeevogels. De duurzame bescherming van het leefgebied van de Inuit, die al duizenden jaren hier wonen, wordt hiermee verbeterd.

Shell heeft anderhalve maand geleden ook al 274 vergunningen om te boren in de Tsjoektsjenzee in het noordpoolgebied teruggegeven aan de Amerikaanse staat Alaska. Het lijkt een enorme kentering. Begin 2013 kwam Shell nog wereldwijd negatief in het nieuws doordat het olieboorschip Kulluk lossloeg toen het versleept werd, en strandde op het eilandje Sitkalidak met een half miljoen liter diesel aan boord. Gelukkig ontstond er geen lekkage.

Is Shell nu definitief om? Niet helemaal. Het olieconcern heeft nog een boorvergunning in de noordpoolwateren en die blijft Shell gebruiken om ervaring op te doen met boren in ijszeeën. Met de huidige olieprijs is oliewinning in deze gebieden onrendabel. Bovendien levert het veel reputatieschade op.

En misschien groeit het inzicht dat een ongeluk onherstelbare natuurschade oplevert, óf een schadepost van 100 of meer miljard euro, en dat is een groot risico.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden