Shell heeft lange weg te gaan

Shell-topman Ben van Beurden zei begin dit jaar nog: 'Ik pomp alles op wat ik op kan pompen', toen hem gevraagd werd of zijn bedrijf de koers gaat verleggen na het klimaatverdrag van Parijs. Het was een uitspraak die critici van de olie- en gasindustrie verbaasde en ergerde. Ook omdat Van Beurden handig de verantwoordelijkheid voor het klimaatprobleem doorschoof naar zijn klanten: "Wat uiteindelijk werkt tegen klimaatverandering is minder CO2 uitstoten en de consument stoot CO2 uit." Zo onttrekt het bedrijf zich mooi aan zijn verantwoordelijkheden, was de kritiek.

Toch, een maand later meldde het jaarverslag van de Brits-Nederlandse gas- en oliegigant dat het bedrijf 'de intentie heeft om te investeren in grootschalige, commerciële vormen van koolstofarme technologie' waaronder biobrandstof, wind- en zonne-energie.

En op de laatste aandeelhoudersvergadering deelde Van Beurden zijn aandeelhouders over investeren in duurzame energie mee dat zij dat 'de komende kwartalen en jaren zullen merken'. Hij reageerde daarmee op de oproep (resolutie 19) van een groep kritische aandeelhouders (Follow This) om niet meer te investeren in nieuwe olie- en gasvelden.

Deze resolutie kreeg op de aandeelhoudersvergadering nauwelijks bijval van institutionele beleggers als verzekeraars of pensioenfondsen. Dat lijkt logisch, omdat die instellingen verantwoordelijk zijn voor het rendement van bijvoorbeeld de pensioengelden die hen zijn toevertrouwd. Ze zijn dus, zo beschouwd, niet gebaat bij het op grote schaal afschrijven van investeringen.

Anderzijds: steeds meer berekeningen tonen aan dat een aanzienlijk deel van de olie- en gasreserves ondergronds moet blijven, om te voorkomen dat de aarde te veel opwarmt door de CO2 die vrijkomt bij verbranding van al die fossiele brandstoffen.

Nutteloos was de resolutie zeker niet: het heeft druk op de ketel gezet en bood de grote institutionele Nederlandse beleggers de gelegenheid Shell op te roepen om meer leiderschap te tonen bij de overgang naar duurzame energie. "Wij verwelkomen de geest van de resolutie", aldus hun woordvoerder Sylvia van Waveren van Robeco Sustainable Asset Management.

Feit is dat Shell van ver moet komen. Het bedrijf deed in het verleden investeringen in duurzame energie van de hand - onder andere een grote fabriek van zonnecellen- en vindt zichzelf al behoorlijk duurzaam omdat het investeert in gas. Bij de exploitatie en verbranding daarvan komt immers minder CO2 vrij dan bij olie.

Maar per saldo zijn de investeringen in duurzame energie maar een fractie van die in gas en olie. Er is dus nog een lange weg te gaan.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden