Shell geeft toe dat het geen winstbelasting betaalt in Nederland

Een tankstation van Shell. Beeld REUTERS
Een tankstation van Shell.Beeld REUTERS

Shell heeft bevestigd dat het al jaren geen winstbelasting betaalt in Nederland. Doordat het bedrijf allerlei kosten die het in het buitenland maakt in Nederland mag aftrekken, blijft er geen winst meer over om te belasten, zeggen president-directeur Marjan van Loon van Shell Nederland en belastingtopman Alan McLean in een interview met weekblad Elsevier.

Jan Kleinnijenhuis

Aanleiding voor de openlijke erkenning is berichtgeving van Trouw in november vorig jaar. Op basis van meerdere bronnen en een vertrouwelijk intern document van het ministerie van financiën werd toen geconcludeerd dat Shell geen winstbelasting afdraagt. Destijds ontkende Shell nog.

Shell maakte in 2017 1,3 miljard euro winst, onder andere uit verkopen van benzine, de raffinaderij in Pernis en de chemische fabrieken in Moerdijk.

Het interview komt een week voordat Shell in een hoorzitting in de Tweede Kamer moet verschijnen. Kamerleden willen van het bedrijf horen hoe het zit met de afdracht, maar het bedrijf wilde in eerste instantie geen gehoor geven aan die oproep.

Volgens Van Loon en McLean zorgt het gunstige belastingklimaat van Nederland ervoor dat Shell niets afdraagt. “Nederland heeft een multinational-vriendelijk belastingregime”, zegt McLean in Elsevier. “Het is al jaren regeringsbeleid om een aantrekkelijk belastingklimaat te scheppen om hoofdkantoren van grote multinationals aan te trekken.”

Volgens het bedrijf is dat ook gunstig, omdat daarmee banen en andersoortige belastingen naar Nederland worden gehaald. Van Loon stelt dat Shell wel accijnzen, loonbelasting, btw en dividendbelasting afdraagt in Nederland – 4,5 miljard euro in 2018.

Lees ook:

‘Shell betaalt in Nederland geen winstbelasting’

Shell betaalt volgens ingewijden al jaren geen winstbelasting in Nederland, meldde Trouw afgelopen november al. Een vertrouwelijk intern document van het ministerie van financiën ondersteunt dat.

Shell maakt hier geen winst, op papier dan

Shell lobbyde jarenlang voor afschaffing van de dividendbelasting. Volgens ingewijden komt dat omdat Shell alleen op dat vlak nog voordeel kon halen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden