Shell en Unilever spelen de hoofdrol in memo’s over dividendbelasting

Beeld EPA

Vooral ambtenaren van EZ toonden zich gevoelig voor argumenten van de grote multinationals.

Het besluit om de dividendbelasting af te schaffen was erop gericht om Nederland als vestigingsland aantrekkelijk te houden voor grote multinationals. Vooral het lot van Shell en Unilever kreeg veel aandacht van ambtenaren in de stukken die zij schreven voor de formerende partijen.

Vanavond laat werden de documenten die ten grondslag liggen aan het besluit om de dividendbelasting af te schaffen door premier Rutte vrijgegeven. Daaruit blijkt dat ambtenaren van het ministerie van financiën niet enthousiast waren over de afschaffing.

“Het integraal afschaffen van de dividendbelasting ligt niet voor de hand”, stelt Financiën in één van de memo's die de onderhandelende partijen kregen toegestuurd. Belangrijkste argument daarvoor is dat de opbrengst vooral ten goede komt aan buitenlandse belastingdiensten. Ambtenaren spreken over het 'spekken van de buitenlandse schatkist'.

De adviezen spreken elkaar tegen als het gaat om de invloed op het vestigingsklimaat. In het ene document wordt ronduit gesteld dat het afschaffen van de dividendbelasting geen rol speelt in de aantrekkelijkheid van Nederland als vestigingsland voor multinationals. In andere adviezen wordt er juist op gewezen dat het Nederland wel aantrekkelijker zou maken, precies het argument dat de regering eerder gebruikte voor de afschaffing.

Geen memo's

Wat opvalt is de grote rol die de Nederlandse multinationals Shell en Unilever spelen in de overwegingen. Uit de memo's blijkt dat er veelvuldig contact is met die bedrijven, en verschillende ministeries. Het afschaffen van de belasting zou helpen die bedrijven blijvend voor Nederland te laten kiezen, en via die weg ook belastinginkomsten in Nederland houden. Vooral de ambtenaren van Economische Zaken toonde zich gevoelig voor de argumenten van de bedrijven, zo blijkt uit de stukken.

Beide bedrijven waren kennelijk zo dicht betrokken bij de onderhandelingen voor de nieuwe regering, dat er contact met hen opgenomen zou worden na bespreking van de opgestelde memo's aan de formatietafel. Dat blijkt uit een tijdpad dat is opgenomen in een ambtelijke notitie die eind augustus aan staatssecretaris Wiebes van financiën wordt gestuurd. Het document zou eerst aan de zogenoemde 'fiscale tafel' worden besproken, waar Wiebes namens de VVD zelf onderhandelde met afgevaardigden van CDA, D66 en ChristenUnie.

Na bespreking aan de 'hoofdtafel' zou in de eerste week van september 'contact met Unilever en Shell' opgenomen worden. Of die planning gevolgd is, is niet bekend. Maar premier Rutte zei eerder deze week dat er juist geen memo's aan de 'hoofdtafel' van de formatiebesprekingen gepasseerd waren. Aan die tafel onderhandelde Rutte zelf met de fractievoorzitters van de coalitiepartijen, maar de premier ontkende tot gisteren stellig zelf ooit onderliggende stukken over het afschaffen van de dividendbelasting te hebben gezien.

Lees ook:

Intern VVD-stuk vormde de basis voor afschaffing dividendbelasting

Het kabinet heeft vanavond twaalf geheime ambtelijke stukken over de dividendbelasting dan toch vrijgegeven. De gegevens over mogelijke afschaffing van de dividendbelasting kwamen uit de koker van de VVD.

Mark Rutte en zijn ploeg zijn nog niet uit de problemen

Met het openbaar maken van de memo’s over dividendbelasting kiest het kabinet voor de vlucht naar voren. Maar daarmee zijn Mark Rutte en zijn ploeg niet uit de problemen.

Wie vroeg er om die memo's over de dividendbelasting?

Eén of meer partijen hebben bij de kabinetsformatie gevraagd om documenten over afschaffing van de dividendbelasting. Toch ontkennen alle vier partijen dat ze stukken hadden. Hoe kan dat?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden