Shell en Unilever: olie, ijs en dividend

Beursgenoteerde bedrijven keren veel minder winst uit aan beleggers dan vijf jaar terug

Bedrijven die aan de Amsterdamse beurs staan genoteerd, betalen hun aandeelhouders dit jaar circa 14,7 miljard euro uit aan dividend. Bijna 60 procent van dat bedrag komt voor rekening van twee bedrijven: Shell (5,8 miljard euro) en Unilever (2,9 miljard). De 25 AEX-fondsen zijn samen goed voor 13,6 miljard.

De topvijf dividendbetalers bestaat verder uit staalproducent ArcelorMittal (1 miljard), brouwer Heineken (600 miljoen) en supermarktketen Ahold (500 miljoen). Vijf jaar geleden stond ING nog in de topvijf, maar de bank en verzekeraar betaalt geen dividend uit zolang de schuld aan de staat niet is afgelost.

Vergeleken met vijf jaar geleden ligt het uitbetaalde dividend van de beursgenoteerde bedrijven nu veel lager, blijkt uit een onderzoek van Teslin Capital Management, dat drie beleggingsfondsen heeft die voornamelijk kleine Nederlandse bedrijven in portefeuille hebben. Tegenover de 14,7 miljard in 2013 stond in 2008 nog 23 miljard aan dividenduitkeringen. Dat grote verschil is vooral het gevolg van de neergang van de financiële sector. In 2008 keerden ING, Fortis en Aegon samen meer dan 5 miljard uit. Fortis bestaat niet meer, ING betaalt niet meer uit en Aegon slechts een beetje.

In 2009 zakten de dividendbetalingen in naar 15,5 miljard en op dat niveau zijn ze grosso modo gebleven. Solide dividendbetalers zijn Shell en Unilever. Shell heeft zijn dividend in zijn hele bestaan nog nooit verlaagd. Het olie- en gasconcern betaalt de uitkering in dollars. In euro's gemeten liepen de betalingen de afgelopen vijf jaar wel terug. Unilever keert dit jaar 800 miljoen euro meer uit dan in 2008. De producent van ijs (Ola), verzorgingsproducten (Dove), thee (Lipton) en wasmiddelen (Omo) presteert de laatste jaren goed.

Dividend blijft voor beleggers een belangrijke factor, stelt Teslin. De AEX-index staat nu net zo hoog als in april 2005. Maar als het uitgekeerde dividend weer in aandelen was geïnvesteerd, zou de index 37 procent hoger staan dan acht jaar geleden.

De onderzoekers hebben ook de inkoop van eigen aandelen onder de loep genomen. Bedrijven kopen soms eigen aandelen in, als ze veel cash hebben maar geen goede investeringsmogelijkheden zien voor dat geld. Vorige week maakte Ahold nog bekend dat het voor 2 miljard euro eigen aandelen inslaat.

In 2008 spendeerden de in Amsterdam genoteerde bedrijven 16,7 miljard euro aan dat doel. In 2012 was dat 3,6 miljard. Volgens Teslin worden eigen aandelen, opvallend genoeg, vaak ingekocht als de koers van het bedrijf hoog is. Blijkbaar brandt het geld de bestuurders van de bedrijven dan in de zakken. Bedrijven die hun aandeelhouders willen bedienen, kunnen beter het dividend verhogen dan eigen aandelen inkopen, vindt Teslin.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden