Shell en Oekraïne stappen in schaliegasavontuur: effecten op milieu én Russische export

Schematische weergave van de winning van schaliegas.Beeld ANP

Gisteravond heeft Shell getekend voor een investering in het schaliegas van Oekraïne. Het bedrag dat hiermee gemoeid gaat kan oplopen 7.5 miljard euro - de eerste investering bedraagt 280 miljoen euro. Daarmee is dit in potentie de grootste Europese investering in schaliegas ooit.

De samenwerking tussen Shell en de Oekraïense overheid zou onder andere moeten leiden tot een minder grote afhankelijkheid van het 'traditionele' Russische gas. In 2009 hadden de twee buurlanden ruzie over de prijs daarvan waardoor niet alleen Oekraïne, maar ook Bulgarije, Servië en Tsjechië enkele weken zonder gas zaten. President Poetin verklaarde vorig jaar al om een andere reden tegenover de Doema dat de winning van schaliegas een bedreiging voor de Russische economie vormt. Wanneer het aanbod op de gasmarkt toeneemt, daalt de prijs en dit heeft een negatief effect op de exportwaarde van Rusland.

Voor het Russische bedrijf Gasprom blijft het winnen van schaliegas in eigen land minder trekken. De kosten bij het winnen ervan bedragen (zonder transport) 150 dollar per 1000 kubieke meter. Bij traditioneel gas varieert dit van 10 tot 50 dollar, terwijl Gasprom het gas voor 100 dollar verhandeld. Op dit moment is schaliegas met name in de Verenigde Staten aan het groeien: nam de winning ervan in 2000 nog slechts 2 procent van de totale gasproductie in beslag, daar is het nu gestegen naar 37 procent.

17 keer meer methaan
Critici, waaronder Greenpeace, maken zich echter zorgen over de schade die de winning van schaliegas - ook in Oekraïne - aan het milieu toebrengt. Bij de boringen wordt in het schaliegesteente, dat op minimaal twee kilometer onder de aardkorst ligt, een combinatie van miljoenen liters water, zand en chemicaliën in de rotslaag geïnjecteerd. Dit zorgt voor barsten waardoor het schaliegas omhoog komt. Het grondwater zou bij dit proces echter vervuild raken.

In 2011 verschenen berichten dat de winning van schaliegas in de Verenigde Staten zou hebben geleid tot een hogere concentratie van 17 keer meer methaan in het drinkwater. Dit bleek uit een test van monsters uit waterputten in Pennsylvania. Hierop besloten sommige Europese overheden dat er voorlopig niet naar het gas mocht worden geboord. In Frankrijk, dat samen met Noorwegen en Oekraïne de grootste voorraden herbergt, is zelfs een wet aangenomen die schaliegasboringen verbiedt.

Maria van der Hoeven, directeur van het IEA, stelde vorig jaar echter dat de kennis en technologie om schaliegas milieuvriendelijk te winnen, inmiddels aanwezig zouden zijn. Er moeten echter wel duidelijke afspraken met bedrijven komen om de winning van gas op een maatschappelijk aanvaardbare manier te laten verlopen.

In Nederland zit het schaliegas vooral in de bodem van Noord-Brabant. Op dit moment loopt een onderzoek naar de effecten op het milieu voor de mogelijkheden van de winning.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden