Shell betaalt 64 miljard euro voor gasproducent BG

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Shell heeft een overnamebod uitgebracht op de Britse gasproducent BG van circa 47 miljard pond (64,3 miljard euro). Shell en BG maakten vandaag bekend dat het bod bestaat uit 383 pence (ongeveer 5,25 euro) in contanten en 0,4454 Shell-aandelen voor elk BG-aandeel. Dat is een premie van bijna 50 procent ten opzichte van de slotkoers van BG gisteren.

redactie

De transactie, die nog moet worden goedgekeurd door de aandeelhouders, is de grootste in de olie- en gassector in meer dan tien jaar. Het gefuseerde bedrijf, dat geleid zal worden door bestuursvoorzitter Ben van Beurden van Shell, is in marktwaarde twee keer zo groot als rivaal BP en is ook meer waard dan Chevron, de nummer twee in de Verenigde Staten.

De deal wordt naar verwachting begin 2016 afgerond. Shell verwacht dat de overname in 2017 mondjesmaat bijdraagt aan de winst per aandeel, gevolgd door een 'sterke' bijdrage in 2018. Shell gaat er daarnaast vanuit dat het meer onderdelen kan afstoten en voorziet een totaalbedrag daarvoor van 30 miljard dollar (27,7 miljard euro) in de jaren 2016 tot en met 2018.

Productiegroei

De aankoop moet Shell een snellere groei opleveren in de mondiale lng-markt (vloeibaar gemaakt aardgas) en in de winning van olie en gas in diepwatervelden. Ten opzichte van 2014 voegt de overname circa 25 procent toe aan de reserves van Shell, dat zijn posities met name in Australië en Brazilië versterkt ziet. Shell rekent met BG op een productiegroei van 20 procent. De productie van Shell lag vorig jaar met 3,08 miljoen vaten per dag op het laagste niveau in zeventien jaar.

Shell verwacht dat de transactie jaarlijks een kostenbesparing van 2,5 miljard dollar voor belasting oplevert. De aandeelhouders van BG krijgen in totaal 19 procent van de aandelen in het gecombineerde bedrijf in handen.

Shell maakte ook bekend tussen 2017 en 2020 minstens 25 miljard dollar te spenderen aan de inkoop van eigen aandelen. Shell wil over 2015 een dividend uitkeren van 1,88 dollar per aandeel en minstens dat bedrag in 2016.

Het aandeel Shell daalde vanmorgen na bekendmaking van de overname. Het olieconcern leverde 1 procent in.

BG Group

BG heeft een marktwaarde van 31 miljard pond (42,5 miljard euro). In 2014 behaalde BG een omzet van een kleine 20 miljard dollar (18,5 miljard euro) en een operationele winst van 6,2 miljard dollar. Het bedrijf heeft ruim 5.200 mensen in dienst, in zo'n 24 landen wereldwijd.

BG ontstond in 1997 door de opsplitsing van het gasconcern British Gas. Het deel dat gas en stroom levert aan met name Britse bedrijven en huishoudens, ging verder onder de naam Centrica. BG houdt zich bezig met het opsporen en produceren van gas en olie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden