Shay Kreuger 'Ook wie fouten maakt, verdient medemenselijkheid'

NOOR HELLMANN

"Mijn werk neem ik mee naar bed. Vaak overdenk ik dan nog even de dag, ik sta stil bij dingen waar ik meer aandacht aan moet besteden bij de volgende dag. 's Nachts kan zich dat vertalen in dromen dat ik te laat kom op belangrijke afspraken. Of ik droom juist over gezelligheid met bevriende collega's, maar in een ongebruikelijke situatie zoals een familie-uitje.

Mijn radio- en tv-werk, en ook het presenteren van festivals en evenementen, geeft me zoveel energie en voldoening dat ik me 's nachts soms een superheld waan die kan vliegen, zoals in een Marvel film. Het gevoel dat ik over super powers beschik, en alles aankan heeft wellicht ook te maken met het feit dat ik een workaholic en een perfectionist ben: ik sta nooit stil en ik wil mijn werk zo goed mogelijk afleveren.

Bij FunX, een radiozender voor jongeren in de Randstad, presenteer ik met mijn collega de middagshow 'Morad & Shay' waarin we weinig onderwerpen schuwen. We bereiken een divers publiek. Dat blijkt ook uit alle post die we uit de bajes krijgen. Jongeren zitten daar vaak aan de radio gekluisterd, die verbindt hen met het leven buiten de cel.

Maar nooit raakte post mij zo enorm als de brief die ik vorig jaar uit de gevangenis kreeg van Pancho, een jongen die ik niet kende. Hij schreef dat hij en zijn celmaatjes mijn programma tof vonden en dat hij mij waardeerde om wie ik ben en hoe ik werk, daar bedankte hij me voor. Ik ben hem terug gaan schrijven. Het werd een correspondentie die niet alleen ging over onszelf, maar uitgroeide tot een gesprek over onder meer het gevangeniswezen en contact met de buitenwereld.

Ik ben op onderzoek uitgegaan en ik ontmoette anderen die corresponderen met gedetineerden. Er is veel eenzaamheid in de gevangenis. Ex-gedetineerden vertelden mij hoe euforisch ze zich voelden als ze in hun cel post kregen.

Op een gegeven moment realiseerde ik me dat ik de verhalen een podium kon geven in een documentaireserie waarin gevangenen en niet-gevangenen praten over hun contact. Ik wilde daarin ook kritisch kijken naar het gevangeniswezen en hoe wij als gemeenschap gedetineerden zien. Ik praat niets recht, maar ook wie fouten maakt, verdient medemenselijkheid. We praten vaak zo onaardig over elkaar, ook over andere bevolkingsgroepen. Je moet je vooroordelen niet laten overheersen, dat heb ik meegekregen van thuis en van mijn moeder die als afdelingshoofd werkte in een gevangenis. Als je naar een ander luistert ontstaat er ruimte voor nuancering.

Ik hoop dat 'Brieven van Pancho' ertoe bijdraagt dat we meer nadenken over hoe we met elkaar omgaan."

Shay Kreuger (35) is radio-dj, documentairemaker en presentator. De webserie 'Brieven van Pancho' van VPRO Dorst begon gisteren op npo3lab.nl. Deel 2 en 3 komen de volgende vrijdagen online.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden