Update

Sharon begraven: 'Hij was een van de grote krijgers van Israël'

De kist van Sharon, bedekt met een vlag van Israël, in de Knesset vandaag. Beeld REUTERS
De kist van Sharon, bedekt met een vlag van Israël, in de Knesset vandaag.Beeld REUTERS

De zaterdag overleden Israëlische oud-premier Ariel Sharon is vanmiddag begraven op zijn boerderij in de Negev-woestijn. Hij rust daar naast zijn tweede vrouw, Lily.

Redactie

Sharon werd met militaire eer begraven. Na een herdenkingsdienst voor het parlementsgebouw in Jeruzalem reed de lijkstoet naar de boerderij, die ongeveer 70 kilometer ten zuidwesten van Jeruzalem ligt.

Onderweg was er stop in Latrun. Daar begon de militaire loopbaan van de oud-premier. Hij raakte toen tijdens de gevechten tussen Israëli's en het Jordaanse Arabische Legioen ernstig gewond.

Voetafdruk op elke heuvel
Onder de sprekers bij de Herdenkingsplechtigheid in de open lucht waren de huidige premier Benjamin Netanyahu, president Shimon Peres, parlementsvoorzitter Yuli Edelstein, de Amerikaanse vicepresident Joe Biden en de voormalige Britse premier Tony Blair. Nederland werden vertegenwoordigd door ex-premier Wim Kok.
PVV-leider Geert Wilders was ook bij de plechtigheid om de laatste eer aan Sharon te bewijzen.

'Jij droeg Israëls veiligheid op je schouders', aldus president Peres in zijn toespraak. 'Het verhaal van jouw het leven is onlosmakelijk verbonden met het verhaal van jouw land. (...) Jouw voetafdruk staat op elke heuvel en in elke vallei. Jij ontwikkelde het land met je zeis en verdedigde het met je zwaard.'

Premier Netanyahu vertelde de genodigden dat hij en Sharon niet altijd twee handen op een buik waren. 'Ik was het niet altijd met Arik eens en hij niet altijd met mij', aldus Netanyahu, die opstapte uit Sharons regering toen die in 2005 de terugtrekking uit de Gazastrook gelastte. Evenwel noemde Netanyahu Sharon 'een van de grote krijgers' van Israël.

Sharon was premier van Israël van 2001 tot 2006. In 2006 raakte hij in coma als gevolg van een hersenbloeding.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Ambassade opent condoleanceregister
In de Israëlische ambassade in Den Haag ligt vandaag, morgen en woensdag een condoleanceregister voor Sharon. De ambassade opent telkens 's middags de deuren voor geïnteresseerden.

Raketbeschieting
Vanuit de Gazastrook waren vanochtend twee raketten afgeschoten. De raketten zijn volgens het Israëlische leger waarschijnlijk in zee beland.

Het gebied waar Sharon wordt begraven ligt binnen het bereik van de raketten waarover de militante Palestijnen in Gaza beschikken. Het leger wil niet reageren op berichten in Israëlische media dat bij de boerderij het Iron Dome-raketschild is geïnstalleerd om het gebied tijdens de begrafenis te beschermen.

De Israëlische premier Netanyahu bij de herdenkingsplechtigheid vandaag. Beeld REUTERS
De Israëlische premier Netanyahu bij de herdenkingsplechtigheid vandaag.Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden