'Shariawetgeving kan en mag niet in Nederland'

Moslima in de Haagse Schilderswijk Beeld anp
Moslima in de Haagse SchilderswijkBeeld anp

Geschokte reacties naar aanleiding van het artikel vandaag in Trouw over de 'Vergeten Driehoek' in de Schilderswijk in Den Haag.

"Invoering van shariawetgeving kan niet en mag niet in Nederland", laat PvdA-Tweede Kamerlid Keklik Yücel weten. Ze vindt dat de overheid moet onmiddellijk ingrijpen in wijken waar zich een moslimenclave dreigt te ontwikkelen. Geert Wilders wil dat er snel een kamerdebat komt.

Yücel zegt dat buurtagenten moeten optreden als wijkbewoners door buurtgenoten in hun vrijheden worden beperkt. Verder zou er veel meer gedaan moeten worden aan de emancipatie van vrouwen in buurten als de Schilderswijk. Yücel pleitte al eerder voor plaatselijke ambassadeurs voor vrouwenemancipatie. Daar zou in een buurt als de Schilderswijk snel werk van moeten worden gemaakt. Ook moet er meer worden gedaan aan zogeheten burgerschapsvorming: burgers leren wat hun rechten en plichten zijn in de maatschappij waarin ze leven.

'Op het randje'
VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff zei zaterdag in TROS Kamerbreed in eerste instantie geschrokken te zijn van het artikel in Trouw, maar hij zei er ook bij dat de politie er wel tegen optreedt. "Het is op het randje, maar het moet er niet overheen gaan." Volgens Dijkhoff onderstreept de situatie in de Schilderswijk het nut van gericht optreden in bepaalde wijken.

De PvdA wil meer weten van het kabinet in het wekelijks vragenuurtje in de Tweede Kamer en er eventueel later over debatteren. ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers vraagt om nader onderzoek.

Op basis van eigen ervaringen in de wijk zegt SP-Kamerlid Sadet Karabulut de reportage in Trouw te herkennen. Ze vindt het ergerlijk dat partijen als de PVV en de PvdA nu om actie roepen terwijl ze eerdere voorstellen van de SP niet hebben gesteund. Ze doelt dan onder meer op plannen om met andere type woningbouw buurten gemengder te maken. Ook scholen zouden gemengder moeten worden. Karabulut wil daarom nu weer debatteren over deze problematiek.

De Punt van het Zwaard
De situatie in de 'Vergeten Driehoek' is al jaren bekend, maar de laatste tijd behoorlijk geïntensiveerd. Het onderdeel van de wijk heeft zelfs nieuwe bijnamen gekregen: De Sharia Driehoek, of ook wel de Punt van het Zwaard.

Ook de normen in de buurt veranderen. De achttienjarige zoon van bewoonster Wilma (45) heeft al een aantal keren de term ongelovige of kafir naar zijn hoofd geworpen gekregen, omdat hij een sigaretje op straat opstak. Verschillende andere bewoonsters vertellen dat ze worden aangesproken op hun kleding. "Rokken boven de knie kunnen niet en jurken met spaghettibandjes zijn uit den boze." Geregeld krijgen de bewoonsters naar eigen zeggen een preek van gesluierde moslimvrouwen die hun afkeuring uiten en zeggen 'dat het voor vrouwen van belang is dat ze hun lichaam bedekken, omdat haar lijf alleen bestemd is voor haar aanstaande man'.

Volgens één van de moslima's is de situatie puur democratisch: "inderdaad, de meerderheid bepaalt, maar is dat elders ook niet zo? In de diepste kern van de Bible Belt dragen de meisjes toch ook lange rokken? In Staphorst werkt toch ook niemand op zondag? Jazeker, de meerderheid bepaalt. Daar is deze samenleving, deze zogenaamde democratie, op gebouwd. Maar, o wee, als ergens een andere of vreemde groep de meerderheid wordt. Dan geldt de regel dat de meerderheid bepaalt opeens niet meer. Juist in deze omgeving met mensen die hetzelfde geloven en denken, voel ik mij thuis. Daarvoor hoef ik dus niet meer naar een Arabisch land. Dat is toch fijn."

Hofstadgroep
De Vergeten Driehoek was één van de plekken waar de leden van de radicale en als terroristische aangemerkte Hofstadgroep bijeenkwamen. In huiskamers bespraken ze de islam en hun strijd tegen de ongelovigen. Velen dachten dat het afgelopen was na de arrestatie van deze jongeren, onder wie Samir A. en Mohammed B, die cineast/columnist Theo van Gogh vermoordde. De buurt werd snel weer vergeten.

Sinds de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) eerder dit jaar bekendmaakten dat ongeveer honderd moslimjongeren naar Syrië zijn getrokken om daar als djihadi's te vechten tégen het regime-Assad en vóór een islamitisch kalifaat, is de Vergeten Driehoek weer in het vizier gekomen.

Lees ook: Als je wijk veranderd in een 'klein kalifaat'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden