Shariah4Holland wil vechten voor de wetgeving van Allah

Moslims moeten strijden om een islamitische staat te maken van Nederland. Die oproep doet de extremistische groepering Shariah4Holland, die sinds kort openlijk actief is in Nederland.

Shariah4Holland is een afsplitsing van Shariah4Belgium, een extremistisch netwerk dat het afgelopen jaar enkele keren voor onrust zorgde in België. In dat land wordt de dreiging van de groepering uiterst serieus genomen.

Shariah4Holland roept moslims in Nederland op zich sterk te maken voor invoering van de shariah, de streng islamitische wetgeving. Het is de bedoeling dat de leden binnenkort de straat op gaan om leden te ronselen.

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) zeggen ’op de hoogte’ te zijn van de activiteiten. De NCTb ziet nog geen reden tot ingrijpen. „We constateren nog geen strafbare feiten”, zegt woordvoerder Edmond Messchaert. Onder ’strafbare feiten’ worden bijvoorbeeld oproepen tot geweld verstaan. Het verwondert hem niet dat de Belgische organisatie in Nederland actief is. „Dit was al aangekondigd door Shariah4Belgium.” De AIVD wil geen inhoudelijk commentaar leveren.

Over de omvang van Shariah4Holland en wie er schuil achter gaan, kan de NCTb geen uitspraken doen. Shariah4Holland reageerde niet op vragen van deze krant.

Shariah4Holland beschikt wel over een website, een YouTube-kanaal en een Facebookpagina (ruim 150 ’vrienden’). Daar maakt Shariah4Holland zich bekend als een ’groep jongeren uit Nederland’ die bereid is ’te vechten voor de wetgeving van Allah’. Verder schrijven ze pas te stoppen ’tot de dood ons zal inhalen of de vlag van shariah zal waaien boven het Koninklijke Huis in Den Haag’. Ook kijkt Shariah4Holland ’met bloedend hart (...) naar het aantal zogenaamde moslims dat massaal richting de stembus gaat om te stemmen voor de democratie’. Deze teksten zijn voor de NCTb reden ’om de vinger aan de pols te houden’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden