Shariadriehoek werd 'sharia triangle' en maakte 'sharia-wijk' courant

'Klein kalifaat (...), punt van het zwaard, shariadriehoek. Sinds wanneer schrijft Dan Brown voor Trouw', grapte schrijver en twitteraar Abdelkarim El-Fassi op 18 mei 2013, de dag waarop shariadriehoek zijn debuut maakte in onze taal. Het woord werd overgenomen door de hele vaderlandse pers en ging zelfs de grens over. In de vorm sharia triangle duikt het nog steeds op in internationale media zoals Al Jazeera en Haaretz.

Trouw heeft het artikel ingetrokken waarin het woord debuteerde. Shariadriehoek is dus een verweesd woord geworden. Maar wel een courant woord. Het is dat shariadriehoek slechts één specifieke locatie benoemt, anders zou het vast al zijn opgenomen in de onlineversie van de Dikke Van Dale.

De berichtgeving over de shariadriehoek zorgde er óók voor dat de verwante soortnaam shariawijk, die al in 2007 zijn opwachting maakte in onze taal, in 2013 courant werd. Van Dale nam dat woord daarom eind 2013 op in het onlinewoordenboek en het genootschap Onze Taal nomineerde shariawijk in 2013 zelfs als 'Woord van het Jaar'. Dezer dagen figureert shariadriehoek opnieuw in de media. De kans neemt daardoor toe dat het woord alsnog in Van Dale komt. In dat geval hoort het samen met bijvoorbeeld dominomus in het rijtje pseudosoortnamen thuis: namen en bijnamen die naar één ding, plaats of gebeurtenis verwijzen, maar die zo vaak worden gebruikt dat ze als soortnaam fungeren. Mocht shariadriehoek een lemma in het woordenboek worden, dan kan het ook herkomstinformatie krijgen. We weten nu immers wie de bedenker van het woord is.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden