Shakespeare's 'Getemde feeks' krijgt een geslachtsneutralere versie

Het Shakespeare Theater Diever laat het publiek bepalen of de feeks Katharina en haar temmer Petruchio gespeeld worden door een man of een vrouw.Beeld Thinkstock

Het is een heerlijk stuk, 'De getemde feeks' van Shakespeare uit 1590. Maar kun je vandaag de dag nog wel zonder blikken of blozen het hardhandig temmen van een vrouw op het toneel zetten?

Het Shakespeare Theater Diever heeft een inventieve aanpak gevonden. Voor de voorstelling begint, bepaalt het publiek via een rad van fortuin of feeks Katharina en haar temmer Petruchio gespeeld worden door een man of een vrouw. Hoofdrolspelers Inge Wijers en Tim van der Molen hebben beide rollen ingestudeerd en spelen die gewoon of in travestie.

Geslachtsneutraler

De ene keer speelt Tim de kwade Katharina, die elke man wegjaagt en niet wil trouwen, en speelt Inge Petruchio, die haar tot trouwen overhaalt door haar bruut te behandelen. Een andere keer is dat andersom. Dat levert een 'geslachtsneutraler' verhaal op, denkt regisseur Jack Nieborg, die jaarlijks een van Shakespeare's stukken in Diever opvoert met een cast van dorpsbewoners. "Ik hoop dat de mensen zich tijdens de voorstelling afvragen: maar wat als dit nou een man was, of juist een vrouw?" Nieborg heeft niets tegen Shakespeare's tekst. 

"Theater kan moeilijkheden laten zien en ervoor zorgen dat we het er met elkaar over kunnen hebben. Door met de mannen- en vrouwenrol te schuiven, brengen we een nuance aan en kunnen we het ook meer in het algemeen over onderdrukking hebben." 

Tot nu toe vindt hij beide rolverdelingen geloofwaardig. "In het begin zijn de travestierollen even wennen, maar na vijftien minuten weet je niet beter." Overigens was het seksevraagstuk ook in Shakespeare's tijd al een issue, vertelt Nieborg. Zijn tijdgenoot John Fletcher schreef als reactie op De getemde feeks een vervolg: 'The Tamer Tamed'. Daarin sterft Katharina en krijgt Petruchio een nieuwe vrouw die hém temt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden