Shag oorzaak hoge sterfte bij vrouwen

null Beeld

Shagroken zou wel eens de oorzaak kunnen zijn van de opvallend hoge sterfte aan longkanker onder Nederlandse vrouwen tussen de 35 en 55 jaar. Dat zegt sir Richard Peto, epidemioloog in Oxford. Shagrokers krijgen meer teer binnen dan sigarettenrokers.

Joop Bouma

Peto, die 40 jaar onderzoek doet naar de effecten van roken, noemde op een internationaal longkankercongres in Amsterdam de Nederlandse sterftecijfers bij vrouwen 'alarmerend'. Ze zijn veel hoger dan in Groot-Brittannië, waar het aantal roken vrouwen decennialang ongeveer gelijk opliep met dat in Nederland.

Binnen de EU staat Nederland er bijna het slechtste voor: alleen in Hongarije, IJsland en Denemarken is het sterftecijfer nóg hoger. In 2010 overleden in Nederland per 100 000 vrouwen van 35 tot 55 jaar 22 aan longkanker. In het Verenigd Koninkrijk waren dit er vorig jaar minder dan half zoveel: 10 per 100 000. De sterfte aan longkanker was in 1970 in Nederland nog veel lager dan in Engeland: 5 tegenover 15. Sinds 1990 stabiliseerde de sterfte in Engeland, maar in Nederland bleef de curve sterk stijgen.

Volgens Jan Willem Coebergh, kankerepidemioloog aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, is nooit precies uitgezocht hoe de hoge sterfte aan longkanker onder deze groep vrouwen kan worden verklaard. Maar uit de sterke toename van een specifieke vorm van longkanker (adenocarcinoom) kan worden afgeleid dat ook de komst van de light-sigaret een grote rol heeft gespeeld, denkt hij.

Light-rokers passen onbewust hun rookgedrag aan. Omdat de tabaksrook in deze sigaretten door ventilatie sterk wordt verdund, nemen rokers vaker een trek en inhaleren zij ook dieper. Adenocarcinoom ontstaat juist in de dieper gelegen longcellen.

De lichte sigaretten, die door de tabaksindustrie als minder schadelijk op de markt werden gebracht, zijn in de eerste jaren vooral door vrouwen gerookt.

Volgens Peto zal het Nederlandse sterftecijfer onder vrouwen in de komende tien jaar wellicht nog toenemen. Hij verkondigde op het congres dat stoppen met roken voor het 40ste jaar, het risico op vroeg overlijden vrijwel geheel kan wegnemen. Volgens Peto is het Nederlandse kabinet 'kortzichtig' doordat er wordt bezuinigd op maatregelen tegen het roken, maar hij relativeert het effect: "Regeringen komen en gaan. Over een paar jaar hebben jullie weer een nieuw kabinet. Afgezet tegen de sterftecijfers onder rokende vrouwen in China valt het in Nederland nog erg mee."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden