Shaffy en Ramdas kunnen de Amsterdamse straten kleuren

Aan het wijzigen van Amsterdamse straatnamen, denkt gemeenteraadslid Mbarki niet. Beeld ANP
Aan het wijzigen van Amsterdamse straatnamen, denkt gemeenteraadslid Mbarki niet.Beeld ANP

Het Amsterdamse gemeenteraadslid Mbarki wil meer diversiteit op de straatnaambordjes. Kandidaten genoeg.

De Ramses Shaffystraat? De Anil Ramdaslaan? Als het aan Sofyan Mbarki (PvdA) ligt, staan deze namen in de toekomst op Amsterdamse straatnaambordjes. Het gemeenteraadslid wil nieuwe infrastructuur in de hoofdstad voorzien van een diverser karakter. Dat moet gebeuren door straatnamen te vernoemen naar Amsterdammers met een migratieachtergrond die veel betekend hebben voor de stad.

Mbarki: "Er komen nieuwe gebieden bij, die soms zo groot als Haarlem zijn. Het is mooi als we in die wijken reflecteren over onze gedeelde migratiegeschiedenis. Dat wil ik in de straatnamen terugzien. Dat is normaal voor de ontwikkeling die we als stad doormaken."

Migratiestad

Aan straatnamen wijzigen denkt de PvdA'er niet. Mbarki wil wel dat het Meertensinstituut voor onderzoek naar de Nederlandse taal en cultuur de huidige Amsterdamse straatnamen in kaart brengt en evalueert. Het raadslid denkt daarmee recht te doen aan de diversiteit van de stad. "Van oudsher is Amsterdam een zeer diverse stad. Migratie begon al in de zestiende eeuw en daarmee is de stad per definitie een migratiestad", aldus Mbarki.

In de 'gouden regels' van de adviescommissie die over persoonsvernoemingen gaat, staat dat ondervertegenwoordigde groepen uit de samenleving de voorkeur verdienen. Letterlijk: 'Diversiteit staat hierbij voorop'. Alleen wordt dat nog onvoldoende in praktijk gebracht. Mbarki wil het debat niet sturen met allerlei voorbeelden, maar doet dat op aandringen toch. "Ramses Shaffy vind ik wel een straatnaam waard. Anil Ramdas heeft ook heel veel betekend voor de stad. Ik wil vooral dat de discussie uit de samenleving komt. Het moet iets van de Amsterdammers zijn."

Vorige maand raakte bekend dat de gemeente Urk haar zeehelden uit de koloniale tijd wil eren door straatnamen van een nieuwe wijk naar hen te vernoemen. Is dit initiatief daar een reactie op? "Ik zeg niet dat je geen zeehelden meer moet benoemen. Het moet alleen een afspiegeling van de stad zijn. Als we tot de conclusie komen dat er meer zeehelden bij moeten, zodat de diversiteit in balans blijft, moeten we dat doen. Alleen lijkt me dat sterk. Mijn voorstel gaat om inclusiviteit." Mbarki verwacht dat andere partijen zijn voorstel steunen. "Als ik de verkiezingsprogramma's van partijen lees, zie ik dat veel partijen de diversiteit in de stad willen bevorderen. Als ik daar op afga, krijgt dit brede steun."

Lees meer over de nieuwe straatnamen op Urk: Urk gaat 'zeehelden uit het koloniale verleden' eren met straatnamen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden