SGP zoekt debat buiten de Kamer

Anderen overtuigen | Voormannen van de orthodox-gereformeerden meden in het verleden de televisiecamera's. Kees van der Staaij doet wel mee aan de talkshows op tv.

Vorige week te gast bij Umberto Tan, vandaag de hoofdrol bij de presentatie van het verkiezingsprogramma, volgende week in actie tegen abortus: de optredens van SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij tekenen de nieuwe koers van de SGP. Kern blijft de Haagse politiek. Maar nadrukkelijk zoeken de orthodoxe protestanten onder zijn leiding de discussie met het grote publiek.

"Het debat aangaan, anderen overtuigen", zo omschreef Van der Staaij deze zomer de nieuwe richting waarin de partij zich beweegt. De driekoppige fractie wijdt zich met hart en ziel aan het Kamerwerk. Maar tegelijkertijd weet de SGP dat zij met de drie heren in de Kamer maar een beperkte invloed heeft, ondanks de akkoorden met het kabinet. Daarom richt ze de blik op de samenleving. Daar worden in de ogen van de SGP veel te veel onderwerpen gewoon gevonden die helemaal niet zo gewoon zijn. Drie zulke thema's heeft de partij sinds vorig jaar zomer bij de kop gepakt. Overspel, reclame voor webcamseks, en abortus. Soms opereert de partij alleen, soms zoekt ze samenwerking met geestverwante organisaties en partijen.

De boodschap is steeds dezelfde: het lijkt allemaal vanzelfsprekend, maar denk eens aan de slachtoffers, aan de man wiens vrouw het met een ander aanlegt, aan de kinderen die seksreclame wordt opgedrongen, aan de vrouw die geen andere mogelijkheid ziet dan abortus. Naar eigen zeggen krijgt de SGP veel positieve reacties, juist ook van mensen zonder enige religieuze affiniteit. Je hoeft, merken ze, geen christen te zijn om moeite te hebben met vreemdgaan, of je te verzetten tegen billboards voor webcamseks. De vergelijkingen die worden gemaakt in radiospots tegen abortus stuiten trouwens wel op kritiek. 'Een op de zeven mensen gaat op vakantie naar Frankrijk, een op de zeven zwangerschappen eindigt in abortus'. Smakeloos, vindt bij voorbeeld GroenLinks.

Van der Staaij kiest voor zijn verhaal nieuwe platforms. Zijn voorganger Bas van der Vlies zette de eerste behoedzame stappen naar de televisie, naar de actualiteitenprogramma's. Zijn opvolger zal je evenmin zien bij een spelletjes-show. Maar hij schoof wel aan bij De Wereld Draait Door en bij Pauw. En vorige week zat Van der Staaij bij Umberto Tan, gastheer van RTL Late Night.

In politiek Den Haag worden dat soort lichte en luchtige talkshows als een risico gezien, je weet maar nooit wat er spontaan op tafel komt. Maar als Van der Staaij kans krijgt zijn boodschap voor het voetlicht te brengen, dan stapt hij over die bezwaren heen.

Zo zat hij vorige week met een Belgische seksuoloog en met Hans Kraay junior te praten over de nationale relatiedag, een ideetje uit Belgie om op donderdag tijd te maken voor elkaar. Heel belangrijk om de relatie goed te houden, zei Van der Staaij, die al snel verzeild raakte in een lacherig gesprekje over de beste dag voor seks. Hij bleef er ontspannen onder.

De Vlaamse seksuoloog noemde die nationale dag 'een stukje betuttelend'. Dat verwijt krijgt de SGP ook hier in Nederland, van liberale zijde: 'Geen SGP'er in de slaapkamer!'

"Politiek is dit heel kwetsbaar", weet Van der Staaij, die zich graag verweert met de stelling dat de politiek net zo goed een oordeel heeft over bonussen in het bedrijfsleven, terwijl Den Haag daar strikt genomen niet over gaat.

Volgende week begint de Week van het Leven. Samen met de ChristenUnie en andere organisaties gaat de SGP geld inzamelen voor campagnes om vrouwen alternatieven voor abortus aan te bieden. De SGP heeft de smaak te pakken; Van der Staaij kondigt op de site aan dat er nieuwe politieke acties op komst zijn.

Verkiezingsprogramma

De SGP legt in het verkiezingsprogramma dat ze vandaag presenteert, traditiegetrouw veel nadruk op de beschermwaardigheid van het leven en op het gezin. Om te voorkomen dat mensen uit financiele redenen niet aan kinderen beginnen, of hun kinderwens uitstellen, wil de partij bij het eerste kind 1000 euro uitkeren, als tegemoetkoming voor de kinderwagen en de inrichting van de babykamer. De partij zou abortus het liefst verbieden, maar zolang dat niet geregeld is, moet alles op alles worden gezet het aantal abortussen te beperken. In het programma noemt de partij een groot aantal maatregelen om abortus terug te dringen. Vrouwen moeten de ingreep zelf betalen, vindt de SGP, omdat er meestal geen medische noodzaak is. Ook moet er veel meer voorlichting komen over alternatieven. De partij wil laten registreren waarom vrouwen hun zwangerschap afbreken. Volgens de SGP kan de druk op vrouwen om abortus te plegen, groot zijn. Druk uitoefenen wil de partij strafbaar stellen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden