SGP wil af van gebedsoproep moskee

null Beeld ANP
Beeld ANP

De SGP wil af van de gebedsoproepen door moskeeën die op straat klinken. Dat staat in het verkiezingsprogramma van de partij. Volgens de christelijke partij is er veel weerstand tegen de gebedsoproepen, maar mag een gemeente het niet weigeren.

Fractievoorzitter Kees van der Staaij: "Gemeentebesturen zeggen niets te kunnen doen. Dan wordt het tijd dat de Kamer in actie komt. Wat ons betreft klinkt de oproep helemaal niet, maar als daar geen meerderheid voor is, dring het dan zoveel mogelijk terug."

De SGP vindt het kwalijk dat de overheid 'islamisering van de publieke ruimte in de hand werkt' en zorgen de oproepen voor veel onbehagen en protest.

Godsdienstvrijheid
Minister Plasterk van binnenlandse zaken voelt vooralsnog weinig voor het terugdringen van de gebedsoproep door moskeeën. Dat raakt aan de godsdienstvrijheid en die beschermt ook kerken die de klok luiden om gelovigen naar de dienst te roepen, zei Plasterk. Wel kan hij zich bij het onbehagen dat de SGP beschrijft iets voorstellen.

SGP-leider Kees van der Staaij verzet zich juist tegen die vergelijking. Die gaat volgens hem mank, omdat de islamitische gebedsoproep een geloofsbelijdenis is, terwijl het klokgelui geen inhoudelijke boodschap bevat. Plasterk bestrijdt dat. "Ik heb vroeger thuis geleerd dat je 'Kom nou, kom nou' hoort", aldus de minister.

'Geen klachten'
De Raad van Marokkaanse Moskeeën heeft met verbazing kennis genomen van de uitspraken van Van der Staaij. "De moskeeën die in het openbaar een gebedsoproep doen, zijn op een hand te tellen'', zegt de woordvoerder van de raad. "Bovendien blijven ze allemaal binnen de geluidsbeperking en we hebben er ook nooit eerder klachten over ontvangen.''

De uitspraak van de fractievoorzitter van de SGP bevestigt voor de raad de vrees dat in de aanloop naar de verkiezingen steeds meer politici zich op negatieve wijze uitlaten over moslims of de islam."Het is allang niet meer een bepaalde partij die dit doet. Het worden er nu steeds meer. We maken ons daar grote zorgen over. Op deze manier gaat het de verkeerde kant op.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden