SGP-vrouwen verdienen geen paternalisme

Kathalijne Buitenweg, voorzitter van het Clara Wichmann Instituut, vindt dat minister Donner de rechtsstaat ondermijnt omdat hij nalaat op te komen voor de rechten van de vrouw. Volgens haar zou de Nederlandse staat sinds het arrest van de Hoge Raad d.d. 9 april 2011 daartoe verplicht zijn. Dat is een ferme uitspraak. Als zij gelijk heeft, is het niet mis waaraan Donner zich bezondigt.

Toch vraag ik mij af of mevrouw Buitenweg hier niet al te grote woorden gebruikt. Wat doet minister Donner anders dan, alvorens hij het door haar gewraakte SGP-vrouwenstandpunt bij wet verbiedt, eerst het Europese Hof nog eens naar de kwestie te laten kijken? Is dat reden om hem ondermijning van de rechtsstaat toe te dichten?

Het zal ook Buitenweg bekend zijn dat Geert Wilders het dragen van een hoofddoekje onderdrukkend vindt voor de vrouw, en dat daarom wil verbieden. Volgens mij is er sprake van een parallel met wat het Clara Wichmann Instituut probeert te bereiken. Dat vindt het voor de vrouw onderdrukkend als zij binnen de SGP niet tot bestuurder verkozen mag worden. Daarom moet de SGP als politieke partij verboden worden of geen subsidie meer ontvangen.

Buitenweg schrijft, net als Wilders, aan vrouwen voor wat onderdrukkend is. Maar wat vinden vrouwen zelf? Veel vrouwen hebben geen enkel probleem met het dragen van een hoofddoekje. En zo zijn er ook vrouwen die het beter vinden dat in hun partij alleen mannen tot bestuurders worden gekozen. Hebben die SGP-vrouwen bij Buitenweg wel recht van spreken? Dat is de kwestie. Is hun mening wel van belang? Of maken anderen voor de SGP-vrouwen uit wat onderdrukkend is? De juridische strijd tegen de SGP getuigt in feite van politiek paternalisme.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden