SGP vecht uitspraak over vrouwen aan

den haag – De SGP vecht de beslissing aan dat zij vrouwen op haar kieslijsten moet zetten. Daartoe stapt ze naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.

Deze stap volgt op een uitspraak van de Hoge Raad. Die oordeelde in april dat de Staat niet langer mag toestaan dat de SGP vrouwen van haar kieslijsten weert. Volgens de partij wordt de vrijheid van godsdienst er te zeer door aangetast, terwijl een ander grondrecht, het gelijkheidsbeginsel, er weinig mee gediend is.

De SGP wijst ook op de tegenstrijdigheid tussen de uitspraak van de Hoge Raad en die van de Raad van State, eind 2007. De Raad van State oordeelde dat het SGP-vrouwenstandpunt geen reden mocht zijn om de partij overheidssubsidie te onthouden. ’Onbevredigend’, zegt partijvoorzitter Wim Kolijn over die ’tegengestelde oordelen’.

Volgens juristen die de SGP raadpleegde, is de partij niet kansloos in Straatsburg. Maar het Clara Wichmann Fonds, dat destijds de zaak bij de Hoge Raad aanspande, verwacht dat de SGP zal verliezen. „Het Europese Hof zal een staat niet snel voor de voeten lopen bij maatregelen tegen discriminerende politieke partijen”, zegt Tom Barkhuysen, advocaat van het fonds. „Het hof heeft zelfs al eens een partijverbod gebillijkt.”

Ook Barkhuysen erkent dat de Raad van State ’meer ruimte laat voor pluriformiteit’ dan de Hoge Raad. Maar in Straatsburg speelt dat verschil geen rol. „Het Europese Hof heeft in deze zaak niets te maken met de uitspraak van de Raad van State; alleen met die van de Hoge Raad.”

De procedure in Straatsburg heeft geen opschortende werking en ontslaat de Nederlandse staat niet van de verplichting om maatregelen te nemen tegen de SGP.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden