SGP moet anders omgaan met vrouwen

DEN HAAG (ANP) - De Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) mag vrouwen het passief kiesrecht, waardoor zij op SGP-kieslijsten kunnen komen, niet langer onthouden. De Nederlandse overheid moet maatregelen nemen om te zorgen dat de politieke partij ook echt werk maakt van deze eis. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald in een cassatieberoep dat was aangespannen door de Staat en de SGP.

Volgens het rechtscollege is de SGP-opstelling in tegenspraak met het VN-Vrouwenverdrag. Diverse betrokkenen spraken vrijdag van een historische uitspraak. Zowel de leiders van de SGP als kabinetsleden willen daarom eerst het arrest uitvoerig gaan bestuderen voordat ze er consequenties aan gaan verbinden. Partijvoorzitter Wim Kolijn zei dat de Staat aan zet is en dat hij dus wacht op stappen van die kant. Demissionair minister Ernst Hirsch Ballin (Binnenlandse Zaken) erkende dat de overheid maatregelen moet nemen, maar ook hij wil zich eerst bezinnen. Hij zei te hopen dat de SGP zelf conclusies trekt. ,,We hopen dat ze bij zichzelf te rade gaan.''

De partij kijkt momenteel vooral naar de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen de uitspraak bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. De SGP heeft daar nog zes maanden de tijd voor. In de tussentijd gaat de SGP ,,opgewekt, met kracht en Gods zegen, hopelijk'' campagne voeren om een goed resultaat te bereiken bij de landelijke verkiezingen op 9 juni, aldus de partijvoorzitter. Van die beweerde opgewekte houding was vrijdag nog geen sprake. Volgens Kolijn is zijn partij namelijk ,,diep geraakt'' en ,,teleurgesteld'' door de uitspraak.

Mogelijkheid

,,Ons wordt de mogelijkheid onthouden om een eigen vereniging in te richten zoals leden dat op grond van onze lezing van de Bijbel willen'', verklaarde Kolijn die teleurstelling. ,,Dat is een inperking van de eigen vrijheid.'' Hij had na de uitspraak berichten gekregen van veel SGP-vrouwen die ,,zeer verontwaardigd'' zijn en zich ,,ergeren en zorgen hebben'' over het oordeel. Ze vinden het vervelend dat anderen hun positie hebben aangekaart terwijl ze zelf nergens naar zijn gevraagd. Kolijn zei geen enkele vrouw te kennen die staat te trappelen om op de SGP-lijst te komen.

De 'anderen' waaraan de SGP-vrouwen refereren zijn onder meer de leden van het Clara Wichmannfonds. Dat fonds voerde sinds 2003 actie tegen het vrouwenstandpunt van de SGP. Voorzitter Kathalijne Buitenweg van het fonds benadrukte vrijdag dat de uitspraak nadrukkelijk niet de vrijheid van meningsuiting aantast. ,,De SGP mag best vinden of zeggen dat vrouwen gediscrimineerd zouden moeten worden, maar zolang de huidige wetgeving luidt zoals die luidt, mag ze deze discriminatie niet in de praktijk brengen.''

Demissionair premier Jan Peter Balkenende beloofde vrijdag dat het kabinet op korte termijn met een reactie zal komen. De demissionaire status van het kabinet kan geen beletsel vormen; de regering moet een uitspraak van het hoogste rechtscollege uitvoeren. De premier wilde niet ingaan op de vraag of de SGP moet worden uitgesloten van de komende verkiezingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden