SGP mag vrouwen niet van kieslijst weren

den haag – - Het is de vraag of de SGP met de gisteren gepresenteerde kandidatenlijst mee mag doen aan de Kamerverkiezingen op 9 juni. Wellicht moet de partij de lijst eerst openstellen voor vrouwen. De Hoge Raad bepaalde gisteren dat de Staat niet langer mag toestaan dat de SGP vrouwen van de eigen lijsten weert.

Hoewel de uitspraak tegen de Staat is gericht, overweegt de SGP een gang naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Volgens partijvoorzitter Wim Kolijn kan in Europa de uitspraak van de Hoge Raad worden afgezwakt. Wat de Staat tegen de SGP zal ondernemen is nog onbekend. Premier Balkenende zei in ieder geval het arrest te respecteren. Minister Hirsch Ballin van justitie hoopt dat de SGP zelf het initiatief neemt en haar beginselprogramma wijzigt. Binnen de partij is al decennia een discussie gaande over de beginselen, en dan met name over de rol van vrouwen in de partij.

Daar werd in 2003 druk van buiten op gezet met het proces dat de emancipatiestichting Clara Wichmann aanspande tegen de Staat. In 2005 trok de Staat als gevolg van een uitspraak van de Raad van State de subsidie aan de SGP in. Dat werd teruggedraaid nadat vrouwen niet langer als gewone leden werden geweerd en omdat de subsidie los zou staan van het VN-Vrouwenverdrag waar de Clara Wichmann-stichting zich onder meer op beriep.

SGP-fractievoorzitter Bas van der Vlies reageert op de uitspraak van de Hoge Raad. (FOTO ROGER DOHMEN ) Beeld Roger Dohmen
SGP-fractieleider Bas van der Vlies geeft commentaar op de uitspraak van de Hoge Raad. (FOTO ROGER DOHMEN, ANP) Beeld Roger Dohmen
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden