SGP komt nu ook met eisen: 500 miljoen voor lagere lasten

Kees van der Staaij viert het succes van de SGP bij de gemeenteraadsverkiezingen. Achter hem partijgenoot Roelof Bisschop.Beeld anp

De begrotingsonderhandelingen zijn begonnen. De SGP laat vandaag aan het ANP weten dat de partij 500 miljoen euro extra wil voor belastingverlaging voor de lagere inkomens. Ook de andere informele gedoogpartners D66 en ChristenUnie willen lastenverlaging voor de lagere inkomens. Volgende week gaan de partijen met de coalitie en het kabinet om tafel om over de begroting van 2015 te spreken.

Naast lagere lasten, pleit SGP-leider Kees van der Staaij voor een extra 150 miljoen euro voor 'de kerntaken van de overheid': defensie en veiligheid. En hij wil geld uittrekken om de overgang van de zorgtaken van het Rijk naar gemeenten soepel te laten verlopen.

D66 wil dat er volgend jaar 1 miljard euro beschikbaar komt voor lastenverlichting. Daarnaast moet er in 2015 100 miljoen komen voor een innovatiefonds om de Nederlands economie te versterken. D66-leider Alexander Pechtold legde de wens voor een lastenverlichting van 1 miljard in de laagste belastingschijf al eerder op tafel. Hij suggereerde toen dat dat bedrag kan worden gevonden door te bezuinigen in de zorg en de sociale zekerheid. Op deze twee beleidsterreinen doen zich volgens kringen rond het kabinet inmiddels meevallers voor.

Hun kans schoon
De informele gedoogpartners zien hun kansen schoon nu coalitiepartijen VVD en PvdA tot een deal zijn gekomen over de strafbaarstelling van illegaliteit. De VVD was bereid het punt te laten varen in ruil voor 500 miljoen euro aan lagere lasten voor de middeninkomens (vanaf 40.000 tot ruim 100.000 euro).

De coalitiepartijen slaan daarmee twee vliegen in één klap, ze lossen een knelpunt tussen elkaar op en komen tegemoet aan wensen van de drie 'constructieve oppositiepartijen'. Lastenverlichtingen en het schrappen van de strafbaarstelling stond ook al op de verlanglijstjes van D66 en de ChristenUnie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden