SGP'er stemde op de ChristenUnie, maar dat hielp niet

Vrijwel alle Statenleden stemden op hun eigen partij. Maar er waren een paar uitzonderingen.

Het offensief van VVD en PvdA om onder andere partijen stemmen voor zich te winnen is op niks uitgelopen. Vrijwel alle Statenleden hebben op hun eigen partij gestemd. Publieke uitzonderingen zijn Jos van Rey, Statenlid voor Partij voor Limburg. En Gijs van Leeuwen, fractieleider voor de SGP in Utrecht.

In een aantal provincies werken SGP en ChristenUnie nauw samen in één fractie. De ChristenUnie mocht rekenen op een zetel winst en zou op drie senatoren uitkomen. De SGP op twee. In de uitslag zat een marge: de SGP kon de ChristenUnie aan een vierde zetel helpen zonder dat hun eigen twee zetels in gevaar zouden komen. De partijbesturen spraken daarom af, na een hoop gereken, dat Van Leeuwen op de ChristenUnie zou stemmen.

"Ja, dat was voor het eerst en dat gaf wel een bijzonder gevoel", zegt de 53-jarige Van Leeuwen, die al jarenlang actief is voor de SGP. "Maar we hebben ook een lijstverbinding met de ChristenUnie, dus in die zin is het ook weer niet zo heel vreemd."

Stemmen is geheim, maar Van Leeuwen heeft zijn tijdelijke overstap wel besproken in de fractie. "Ik ben fractieleider, en ik vond dat ik dit moest doen. Je zou er ook problemen mee kunnen hebben." Dat de ChristenUnie een vrouw bij de topdrie heeft staan, was voor hem geen belemmering: "Ik heb niet eens gekeken of er een vrouw op staat, ik heb dit met volle overtuiging gedaan." Geholpen heeft zijn actie niet; de ChristenUnie blijft op drie.

Jos van Rey heeft ook afwijkend gestemd. Hij is nu statenlid voor de Volkspartij Limburg, maar de Roermondse liberaal was jarenlang Kamerlid, senator en wethouder voor de VVD. Hij wordt vervolgd wegens corruptie. Na aanhoudende beschuldigingen wilde de VVD niet dat hij nog langer plaatselijk actief was. Hij begon hij in Roermond voor zichzelf, maar hij bleef lid van de VVD. Hij werd vorige maand geroyeerd. De Statenleden voor de lokale fracties in de provincie waren erg in de trek bij PvdA en VVD, maar ze hebben allemaal gestemd op de Onafhankelijke Senaatsfractie. Behalve Van Rey: die stemde VVD.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden