SGP en CU zijn 'christenpesten' door D66 beu

Gereformeerde kerk in Barneveld Beeld ANP
Gereformeerde kerk in BarneveldBeeld ANP

D66 vindt dat gemeenten niet langer persoonsgegevens mogen verstrekken aan kerken. De gemeentelijke basisadministratie (GBA) bezit 'heel belangrijke data', beargumenteert D66-Kamerlid Gerard Schouw. "Wij moeten zuinig zijn op die data en niet te veel organisaties moeten daar uit mogen tappen."

De gegevens uit de basisadministratie zijn al voor veel organisaties beschikbaar, zoals de politie, belastingdienst, notarissen, het waterschap, verzekeraars en pensioenfondsen, maar ook screeningsorganisaties die onderzoek doen naar borstkanker of darmkanker. Ook de Stichting Interkerkelijke Ledenadministratie (Sila) krijgt informatie over haar leden uit de GBA. En daar heeft D66 moeite mee.

"Ik vind het merkwaardig dat sommige levensbeschouwelijke groepen wel uit de gemeentelijke basisadministratie kunnen putten en anderen niet", licht Schouw zijn motie toe waarin hij het kabinet vraagt om de huidige regeling te heroverwegen. In 2007 stelde D66-leider Alexander Pechtold ook al vragen over de positie van Sila omdat het niet zou stroken met de scheiding van kerk en staat.

Het voorstel heeft een 'hoge zuurgraad', vindt ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers. "Kerken betalen ervoor dat verhuisberichten worden doorgegeven. Waarom stelt D66 niet voor om de toegang tot de gemeentelijke basisadministratie juist uit te breiden, naar de voetbalbond, naar abonnementen of wat dan ook? Dat is vriendelijker dan iedere keer de suggestie te wekken dat ze alles wil schrappen waar nog een christelijk restant zit."

D66 liet eerder ook al weten af te willen van de zondagswet en het verbod op godslastering. SGP-Kamerlid Roelof Bisschop kan het meest recente voorstel dan ook niet anders zien dan 'kleinzielig christenpesten'.

Schouw meldt echter dat hij vaak mailtjes krijgt van mensen die het vervelend vinden dat ze een brief van de kerk krijgen als ze zijn verhuisd. "Daar willen wij van af."

Toen de GBA in 1994 in de huidige vorm werd ingevoerd, was er in de Tweede Kamer een kleine meerderheid van CDA, PvdA, SGP en de RPF die vond dat Sila recht had op inzage in de bestanden. In de stichting werken zeven kerkgenootschappen samen, waaronder de Protestantse Kerk in Nederland en de rooms-katholieke kerk.

In het GBA staat niet wat iemands kerkelijke gezindte is, maar er staat wel een opmerking bij degenen die lid van een kerk zijn. Sila krijgt mutaties zoals verhuizingen of overlijden automatisch door van gemeenten. Bij Sila staan ongeveer 6,1 miljoen mensen geregistreerd. Iedereen kan al de gemeente verzoeken geen gegevens te verstrekken aan de stichting.

NEDERLAND 8 Nieuwe Kamerleden: SGP'er Roelof Bisschop

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden