SGP-denktank wil meer vrouwen op de kieslijst

Paula Schot (24), de lijsttrekker van de SGP in Amsterdam bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen Beeld ANP
Paula Schot (24), de lijsttrekker van de SGP in Amsterdam bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingenBeeld ANP

Eén op de vijf personen op de SGP-kieslijst moet vrouw zijn. Dat stelt de denktank van honderdjarige partij.

Wilma Kieskamp

De SGP moet net zoveel vrouwen op de lijst hebben als elke andere partij. Dat vindt de directeur van het wetenschappelijk instituut van de partij, de ‘denktank’ van de SGP. “Het is logisch dat vrouwen ook politiek actief zijn, naast mannen, en dat de SGP ongeveer evenveel vrouwen op de lijst gaat krijgen als andere partijen”, zegt directeur­­ Jan Schippers.

De uitspraken betekenen niet dat er op korte termijn verandering komt in het vrouwenstandpunt van de SGP. Het is eerder een voorzet voor meer interne discussie. Het betreft een persoonlijk standpunt van de directeur. De denktank heeft geen bestuurlijke macht. Bij de SGP beslist het hoofdbestuur, waarvan de voorzitter onlangs nog zei dat “de politieke participatie van vrouwen niet moet worden bevorderd”. Hij weigerde zelfs de SGP-vrouw te feliciteren­­ die in Amsterdam(vergeefs) een zetel probeerde te veroveren voor de partij.

100 jaar

Het moment van de oproep is bijzonder. De SGP viert dit weekeinde haar 100-jarig bestaan, als oudste partij van Nederland­­. Dat gebeurt met een jubileumcongres­­ waar premier Rutte de partij komt feliciteren. In het jubileumjaar­­ maakt de SGP zich vooral op om uitgebreid stil te staan bij de lange bestaansgeschiedenis van de partij. De vrouwenkwestie was in honderd jaar de kwestie die de SGP intern het meest heeft verdeeld.

Directeur Jan Schippers van het wetenschappelijk instituut van de SGP zegt vandaag in een interview in Trouw dat “vrouw en man elkaar aanvullen”. Dat betekent volgens hem dat gemengde kieslijsten met zowel vrouwen en mannen ook voor de SGP bespreekbaar zijn. Als vrouwen behoefte hebben om politiek actief te zijn, moet dat mogelijk zijn. Eén op de vijf vrouwen op de lijst, zoals andere partijen ook hebben, zou volgens Schippers een logisch resultaat zijn.

Overwerkt

Ook vrouwen met kinderen zouden prima politiek actief kunnen zijn voor de SGP, vindt Schippers, iets wat bij veel afdelingen nog erg gevoelig ligt. “Ik denk dat gemeenteraadslid zijn prima is te combineren met de zorg voor een gezin. Voor het drukke Kamerlidmaatschap vind ik dat een ander verhaal. Waarom zouden alleen de mannen het politieke werk doen? Ze raken straks nog overwerkt.”

De SGP is bezig met een prille opmars van vrouwen in de gemeenteraad. Lilian Janse won als eerste, op eigen­­ initiatief, een zetel in de raad van Vlissingen, waar mannen niet beschikbaar waren. In Amsterdam kandideerde zich dit jaar Paula Schot, wat veel aandacht voor de partij opleverde. In totaal deden negen SGP-vrouwen mee, de meesten op onverkiesbare plaatsen, maar in aantallen een record in de geschiedenis van de partij­­.

Dit is een aangepaste versie. In het oorspronkelijk nieuwsbericht stond niet vermeld dat het een persoonlijk standpunt van de directeur betreft.

Lees ook: 'Bij de 100-jarige SGP is heel veel én opvallend weinig veranderd'

In een eeuw groeide de ‘wereldmijdende’ SGP uit tot een partij die ertoe doet op het Binnenhof. Veel is er veranderd, aan de standpunten. Maar niet aan de beginselen.

Lees ook: 'Opmars jonge SGP-vrouwen betaalt zich uit in Amsterdam'

Met een vrouw als lijsttrekker in Amsterdam zet de SGP een grote stap. Paula Schot is symbool voor het toenemend aantal actieve jonge, hoogopgeleide vrouwen in de partij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden