recensie

Sfeervolle, maar bloederige moord met een vrouwenmes

Eerste in het Nederlands vertaalde ‘arctische’ thriller uit Groenland is sfeervol, maar bloederig.

Matthew Cave heeft het de hele dag koud en slaapt slecht. Hij is naar het Groenlandse Nuuk gevlucht nadat zijn vrouw en ongeboren kind zijn verongelukt. In Kopenhagen herinnert alles daaraan, in Nuuk wachtten ijzige kou en een eenvoudig baantje bij de plaatselijke krant.

Maar dan mag Matthew als journalist verslag doen van de vondst van een mummie in het ijs. Een mummie met een Scandinavisch uiterlijk uit de Vikingtijd. Dat is wereldnieuws. Het zou de eerste goed geconserveerde Viking kunnen zijn die op Groenland ooit werd gevonden. Deze mummie kon wel eens net zo beroemd worden als Ötzi, de sneeuwman uit Tirol. Matthews hoofredacteur stuitert van opwinding: 'CNN gaat zeker bellen'.

Een dag na de ontdekking en het maken van foto’s verdwijnt de mummie. De agent die achterbleef bij de vindplaats is vermoord. Hij is opengesneden, de darmen liggen rond het lichaam, overige organen lijken verdwenen.

Alle foto's van de mummie zijn ook gestolen. De autoriteiten van Nuuk schamen zich dood en willen de zaak in de doofpot stoppen. Weg grote journalistieke doorbraak voor Matthew en zijn fotograaf.

Gevild

De manier waarop de agent is vermoord verbijstert Matthew maar echte Groenlanders herkennen het. De man is gevild als een zeehond met een vrouwenmes, een ula, traditioneel door vrouwen gebruikt om een zeehond zijn ingewanden te ontdoen. Veertig jaar eerder werden kort na elkaar vier mannen vermoord op dezelfde manier. Kort daarvoor verdwenen vier meisjes. Die moorden werden nooit opgelost, de politieman die het onderzoek leidde, ene Jacob, verdween.

Nordbo zet een gelaagd en soms ingewikkeld verhaal neer, dat heen en weer springt in de tijd. De schrijver heeft lang in Nuuk gewoond en het is ronduit genieten geblazen van de details van het dagelijkse leven in het stadje dat wordt ingesloten door bergen en zee. Je wordt zo de kou ingezogen. Alleen de hoofdpersonen blijven jammer genoeg vlak.

Matthew krijgt hulp van Tupaarnaq, een Groenlandse die de kost verdient met het vangen van zeehonden. Is zij een van de verdwenen meisjes? Meer moorden volgen.

Nordbo schuwt expliciet beschreven moorden en verminkingen niet. Het boek eindigt ook bloederig, maar Matthew krijgt zijn grote doorbraak, compleet met telefoontje van CNN.

Oordeel

Vooral de beschrijvingen van Groenland maken deze thriller bijzonder.

Mads Peder Nordbo
Meisje zonder huid
Vert. Renske Wiltink
Ambo Anthos; 364 blz.; € 20

Recensenten van Trouw bespreken pas verschenen fictie, non-fictie, jeugdliteratuur en thrillers. Meer recensies leest u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden