Sfeer van melancholia en hysteria in komend Holland Festival

amsterdam - Boven de 59ste editie van het Holland Festival wapperen als sfeerbepalers de banieren van 'melancholia' en 'hysteria'. Het programma werd gisteren bekend gemaakt door artistiek leider Pierre Audi.

Van onze kunstredactie

Op de avond van 2 juni zal het festival worden geopend met de wereldpremière van de opera 'After Life' van Michel van der Aa. Meteen de ochtend daarna, om negen uur, volgt het andere officiële openingsevenement in het Rijksmuseum. Vóór 'De Nachtwacht' van Rembrandt start dan Peter Greenaways theatrale installatie 'Nightwatching'. In drie aaneensluitende zalen zullen de bezoekers kennis kunnen maken met de karakters op het schilderij. Met belichting en geluid wil Greenaway het schilderij als een theaterstuk weergeven. De installatie zal de hele dag door te zien zijn.

Vier dagen lang vindt er in Amsterdam een mini-zomereditie van het Filmfestival Rotterdam plaats met in ieder geval een retrospectief rondom The Brothers Quay. Audi haalde de Russische regisseur Anatoli Vassiliev over om nogmaals een enscenering te maken van 'Mozart & Salieri'. Op theatergebied zijn verder onder andere 'Sentimenti' van Johan Simons, 'Hedda Gabler' van Ivo van Hove en 'Macbeth' van Jörgen Gosch te zien.

Jos van Immerseel zal alle pianoconcerten van Mozart spelen en De Nederlandse Opera en het Koninklijk Concertgebouworkest brengen 'Lady Macbeth van Mtsensk' onder leiding van Mariss Jansons. Peter Eötvös' opera 'Angels in America' is te zien naast Rameau's 'Zoroastre' (regie Audi) en Van der Aa's 'One'.

Het Nationale Ballet tenslotte komt met de favoriete choreografieën van Hans van Manen en Sasha Waltz presenteert haar choreografische regie van Purcells 'Dido and Aeneas'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden