Sexting en grooming: Wat als achter My Little Pony een potloodventer schuilgaat?

Beeld Studio Vonq

Kinderen met een migrantenachtergrond zijn extra kwetsbaar voor digitale kinderlokkers en leeftijdsgenootjes die naaktfoto's doorsturen. Praat met je kind over sociale media en seks, luidt het advies aan ouders.

Bijna alle kinderen van tien hebben al eens pornografisch materiaal gezien op internet, zegt Petra Hoeve van Qpido, een Amsterdams expertisecentrum voor seksualiteit, onomwonden. "Jezus", mompelt een van de moeders in de aula van de Huizingaschool, een basisschool in stadsdeel Nieuw-West in Amsterdam.

De meeste moeders in de aula hebben een migratieachtergrond. Het zijn hun kinderen die extra kwetsbaar zijn voor online gevaren, blijkt uit onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland naar seksueel gedrag van jongeren. Lageropgeleide jongeren, streng christelijke en islamitische jongeren en jongeren met een Antilliaanse, Turkse of Marokkaanse achtergrond praten minder dan andere kinderen met ouders over seksualiteit en zijn kwetsbaarder voor sexting en grooming online.

Sexting, leggen Hoeve en haar collega Raoul Chocolaad uit, is het doorsturen van seksueel getinte foto's of filmpjes. Grooming, dat doen de digitale kinderlokkers. "En het zijn niet alleen meisjes die er kwetsbaar voor zijn", benadrukt Chocolaad. "Ook jongens zijn slachtoffer." Praat met je kind, is de boodschap die de gemeente Amsterdam met deze bijeenkomst en de bijbehorende campagne 'Het Gesprek' aan deze ouders wil meegeven. "Je vraagt aan je kind hoe de voetbaltraining was", zegt Hoeve. "Vraag ook hoe zijn online dag was."

Om te voorkomen dat een tienjarige dochter via de app My Little Pony in contact komt met een veertiger en afspreekt bij de manege bijvoorbeeld, of dat een jonge jongen zich via het spelletje GTA laat verleiden zich uit te kleden omdat hij denkt met een mooi meisje te chatten dat ook nog eens van auto's houdt.

Maar de schaamte in de gemeenschap om te praten over seksualiteit en online gevaren is groot, reageert een moeder in de zaal. Je laat het niet merken als er iets niet goed gaat, of als je onzeker bent. Wij snappen wel hoe belangrijk het is om met onze kinderen te praten, zeggen ze, maar andere ouders niet. "Daarom vind ik het zo dapper dat jullie hier zijn", zegt de Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim (onderwijs en jeugd). "Ik sta hier ook als moeder van drie dochters. En ik weet: kinderen zitten niet altijd te wachten op een goed gesprek."

Toch moeten ouders de schaamte over het onderwerp loslaten, zegt stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud. "Ook vaders moeten met hun kind praten. Dat versterkt de band. Sommige mensen zeggen dat het niet mag van het geloof. Maar, en u weet dat ik een religieus man ben, er staat nergens in het boek dat praten over seks niet mag. Het moet. Het maakt onze kinderen weerbaar."

Ik zeg tegen de kinderen: Je mag me alles vertellen, ik word niet boos

Anissa Amrouch Moeder van drie kinderen (6, 9 & 12)

Anissa Amrouch controleert alles wat haar drie kinderen van 6, 9 en 12 online doen, vertelt ze. Webcams en camera's van telefoons heeft ze afgeplakt met pleisters om te voorkomen dat iemand stiekem mee kan kijken. "Het kost best veel tijd om alles te controleren, maar die tijd neem ik. Vroeger was het nog erger, toen zat mijn oudste zoon in allemaal groepsapps. Nu niet meer. Als ik zie dat meisjes worden uitgescholden, zeg ik daar iets van. Dan zeg ik: 'Je doet misschien niet mee maar je bent er wel bij. Je bent in de groep'. Ik probeer te praten over de gevaren van sociale media, bijvoorbeeld als ik iets in de krant lees of op het nieuws zie. Mijn kinderen zijn nog niet toe aan praten over zoenen en verliefd zijn. Maar als de oudste zo ver is, sta ik er voor open. Neem je vriendinnetje maar mee naar huis, zeg ik dan. Toen ik jong was, was er bij ons thuis heel veel schaamte. Ik mocht niets vertellen. Als mijn vader er achter was gekomen dat ik een vriendje had, had ik zo op het eerste vliegtuig gezeten naar Marokko. Ik wil met mijn kinderen open zijn. Ik zeg tegen ze: je mag me alles vertellen. Ik word niet boos."

We moeten praten met onze kinderen, juist vanwege de sociale media

Ouarda Touzani Moeder van drie kinderen (5, 12 & 16)

Praten over seksualiteit en over de gevaren van sociale media is moeilijk in de Marokkaanse en Turkse gemeenschap, zegt Ouarda Touzani. "We benoemen dingen niet bij naam, het is een taboe." Maar niet voor haar, zegt ze. Ze heeft een goede band met haar kinderen van 16, 12 en 5. "Ik probeer hen op een prettige manier te bereiken. Tegen mijn zoon van twaalf zeg ik: 'Jouw moeder is een vrouw, jouw zussen zijn vrouwen. Ik wil dat je respect hebt naar vrouwen toe. Ook als je makkelijk misbruik kan maken van een meisje, doe je dat niet'.

Ik praat over seksualiteit met mijn dochter van zestien. We zijn niet alleen moeder en dochter, we zijn ook vriendinnen. Via haar heb ik ook invloed op haar vriendinnen. Een voorbeeld: ik heb mijn dochter verteld over ongesteld zijn. Toen het zover was, kwamen haar vriendinnen vragen aan haar stellen. Omdat hun ouders er niet over praatten. Ik kon daar ook niet met mijn moeder over praten. Ik heb dat veranderd. Wij moeten praten met onze kinderen, ook door de sociale media. Je wilt niet dat jouw kind naaktfoto's doorstuurt van een ander."

Unicef waarschuwt voor online gevaren

Er wordt te weinig gedaan om kinderen te beschermen tegen online gevaren. Dat concludeert Unicef vandaag in een rapport over kinderen wereldwijd, dat dit jaar focust op kinderen in de digitale wereld. Het feit dat kinderen overal en altijd online zijn, maakt de risico's die ze eerder alleen offline liepen groter. 'Digitale netwerken maken de ergste vormen van uitbuiting en misbruik mogelijk, waaronder mensenhandel en made to order-online kindermisbruik', schrijft Unicef.

Nederland staat in de lijst met landen waar veel kindermisbruikwebsites gehost worden, maar dat zegt niet dat Nederlanders per definitie vaker slachtoffer of dader zijn of dat de websites in Nederlandse handen zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden