Seth spreekt ook op vakantie

Dit is de eerste aflevering van de serie waarin bekende Nederlanders gevraagd wordt: welke boeken neemt u mee op vakantie?

ESTHER BOOTSMA

Als ze nu stante pede op vakantie zou gaan, zou Patty Trossel echter niet met romans beginnen. "Door dat soort boeken word ik te veel opgezogen. Dan moet ik ze uitlezen." En ze wil zich momenteel niet in romanfiguren verliezen. "Ik zit met te veel levensvragen. Heb enorme behoefte om filosofische boeken te lezen." Boeken die haar enerzijds aan het nadenken zetten, maar ook afstandelijker zijn, zodat ze ze makkelijker weg kan leggen.

Een flink aantal spirituele boeken staat boven in haar huidige top-dertig. Zoals 'Seth spreekt' van Jane Roberts. "Over een geest die via een medium aan iemand op deze aarde allerlei informatie geeft." En de 'Padwerk-lezingen' van Eva Pierrakos, zelf een medium. "Allemaal heavy, maar die onderwerpen interesseren me ontzettend. Astrologie, aura-healing, alternatieve geneeswijzen. Ik ben ook lid geworden van het blad De natuur uw arts."

Zo expressief als de immer extravagant uitgedoste operapunk-klassieke zangeres zich op het podium gedraagt, zo rustig zal ze zijn in (waarschijnlijk) Spanje in (waarschijnlijk) september. Ze neemt het meditatieboek 'De weg van de stilte mee' en de veelzeggende titel 'Laat het verleden los' van Krishnamurti. La Pat begint te bulderen. "Wel leuk dat iedereen nu zal denken dat ik in therapie ben. Weet je wat het is? Ik explodeer meestal van de inspiratie. Af en toe word ik gek van mezelf, zoveel als ik bedenk en zoveel als ik wil doen. Schilderen, klassieke pianolessen, harmonie, zingen, met mensen omgaan. Ik zit met een teveel aan energie. Door dit soort boeken leer ik daar beter mee omgaan."

Maar er gaan ook kinderboeken mee en 'Het geheime dagboek van Adrian Mole' van Sue Townsend. En 'Hallo, wij zijn Theo en Thea'. Dat heeft ze nooit gelezen, al schreef ze veel muziek voor dit duo. Al is haar walkman (nog) kapot, muziek zou de zangeres ook meenemen. De negende symphonie van Mahler in elk geval. En Kathleen Ferrier. "Van haar gewoon alles, daar word je heel rustig van." Als 'tegenpool' van Ferrier gaat Maria Callas in de bagage.

Haar muzieklijst is gevarieerd en onuitputtelijk. Muziek van de films van Jacques Tati, Chet Baker ('It could happen to you') en Miles Davis, Gregoriaanse muziek, Jacques Brel, Astor Piazzolla, Ella Fitzgerald. Ook spirituele muziek: Tibetaanse klankschalen, Japanse koto-muziek, een Indiase sitarspeler waarvan de naam haar even ontschoten is. En uiteraard operazangeressen die haar als voorbeeld dienen. Agnes Baltsa, Theresa Berganza, Janet Baker.

"De moeilijkheid van muziek op vakantie is dat ik er niet bij kan ontspannen. Muziek is voor mij een middel om expressief bezig te zijn. Ik wil meteen aan de slag." Dus wat ze werkelijk meeneemt, kan in een kleine tas. "Al die boeken zou ik dolgraag willen lezen, maar ik lees zo langzaam. Ik ben veel te snel afgeleid. In twee weken krijg ik maar drie boeken uit." Waarschijnlijk winnen drie spirituele boeken de strijd om een plaatsje in de koffer. "Maar wie weet ben ik in september in een heel andere stemming en neem ik thrillers mee."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden