Seselj komt in Den Haag Groot-Servië verdedigen

Vojislav Seselj, een van de fanatiekste pleitbezorgers van het 'Groot-Servisch' gedachtegoed, nam gisteren afscheid van zijn aanhang, voor zijn overgave aan het Joegoslavië-tribunaal. Hij is onder meer aangeklaagd wegens etnische zuiveringen.

BELGRADO - ,,Vanavond begeleidt Servië haar strijder naar de volgende slag. Heel patriottisch Servië is trots op Vojislav Seselj.'' Aan grote woorden geen gebrek, zondagavond op het Plein van de Republiek, hartje Belgrado. Een uur of twaalf later zou de notoire Servische nationalist Seselj -zo kondigde hij al weken geleden aan- op het vliegtuig naar Nederland stappen om zich wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid te verantwoorden voor het Joegoslavië-tribunaal. Duizenden mensen zwaaiden hem uit.

Vojislav Seselj (48) is de eerste van oorlogsmisdaden verdachte Serviër die er naar uitziet om naar Den Haag te gaan. ,,Ik ga om alle Servische helden en strijders voor onze vrijheid te vertegenwoordigen'', brulde hij Belgrado gisteravond toe. Zijn tienduizend paramilitaire vrijwilligers zouden tijdens de oorlogen in Kroatië en Bosnië slechts de lokale Servische bevolking hebben beschermd tegen de agressie van de Kroatische en moslim-strijdkrachten. Die zouden, aangemoedigd door de internationale gemeenschap, na het uiteenvallen van Joegoslavië uit zijn geweest op vernietiging van het omvangrijke Servische bevolkingsdeel in hun net onafhankelijke staten.

,,Ik ga naar Den Haag om Groot-Servië te vertegenwoordigen'', vervolgde Seselj gisteravond. ,,Om hén daar te trotseren, om te zeggen dat Servië de bevrijding van Servisch Dubrovnik niet is vergeten, net zo min als de bevrijding van Servisch Dalmatië, Servisch Lika, Servisch Banija, Servisch Kordun, Servisch Slavonië, Servisch Baranija, Servisch Bosnië, Servisch Herzegovina, Servisch Kosovo en Servisch Metohije''. Wat Seselj betreft is de strijd in voormalig Joegoslavië nog niet gestreden.

Alle gebieden waar Serviërs wonen of gewoond hebben, moeten worden verenigd. De duizenden op het Plein van de Republiek waren het er hartstochtelijk mee eens.

De hoofdaanklager bij het Joegoslavië-tribunaal, Carla Del Ponte, stelde Seselj medio februari in staat van beschuldiging. Onduidelijk is waarom de aanklacht zo lang op zich heeft laten wachten. Seseljs naam duikt al op in de aanklacht tegen Slobodan Milosevic. Zelf heeft hij er nooit een geheim van gemaakt te streven naar een 'Groot-Servië' en duizenden vrijwilligers te hebben gerekruteerd voor de oorlogen. Iedereen wist al jaren dat zijn mannen wild tekeer zijn gegaan.

Mogelijk wilde hoofdaanklager Del Ponte volledige zekerheid dat de aanklacht ook tot een veroordeling zal leiden. De jurist Seselj is een geducht tegenstander, rap van tong en intelligent. Zijn vaste aanhang in Servië is niet uitzonderlijk groot, hoewel hij, met de steun van Milosevic in diens Scheveningse gevangeniscel, bij de mislukte presidentsverkiezingen van december ongeveer een miljoen stemmen binnenhaalde. De Servische Radicale Partij herkoos hem zaterdag als partijleider. Ieder punt dat hij voor het door veel Serviërs verachte tribunaal weet te scoren, zal zijn populariteit omhoog stuwen.

,,Broeders en zusters, sta niet toe dat er na mij nog een andere Serviër naar Den Haag gaat'', donderde Seselj door. ,,Lever Radovan Karadzic niet uit. Lever generaal Mladic niet uit. Lever geen enkele Serviër uit die nog aangeklaagd moet worden''. Een zee van Servische vlaggen ging omhoog. ,,Leve Vojo'' -Seseljs koosnaam- scandeerde het plein.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden