Sesambrood met bonencurry

Ingrediënten
Bakmateriaal: ovenbakplaat bekleed met bakpapier Deeg: 500 g tarwebloem met 11% eiwitgehalte; 7 g instantgist; 2,5 dl kokosmelk; 2 eieren (L); 2 eetlepels water; 2 eetlepels maïskiemolie; 2 theelepels zout Bovenop: 4 eetlepels sesamzaad Bonencurry (voor twee): 1 dl kokosmelk; 2 theelepels hete kerriepoeder; 1 gesnipperde ui; 1 kleingesneden groene paprika; 1 uitgeknepen teen knoflook; 1 kleingesneden rode peper (met of zonder pit); zout; ¿ l. blikje kidneybonen; 1 rijpe mango Garnering: limoen; koriandergroen

Mkate wa ufata staat in 'A Lamu Cookbook' (1985). Het boekje, dat mijn dochter ooit meebracht uit Kenia, was ik bijna vergeten tot Seada Nourhussen zo'n mooi artikel over de Lamu-eilanden schreef in deze krant. Lange tijd hield ik mij enkel met Europa bezig, maar nu ik over de hele wereld interessante baksels mag opsporen, laat ik u graag meegenieten van een paar culinaire Lamu-vondsten. Daarbij speelt de kokosnoot uit de vele plantages een belangrijke rol. Men maakt de melk zelf met authentieke raspen en een zeef van palmbladeren.

Net als in Zanzibar werden de eilandbewoners in een ver verleden onder Arabisch beheer tarwebroodbakkers. In Zanzibar maakt men van hetzelfde deeg (minder sesam, geen ei bovenop) platte broodjes in druppelvorm Mkate wa ufuta op een grillplaat.

Bloem en gist mengen. Eieren loskloppen met water. Twee eetlepels apart houden. De rest met kokosmelk en olie toevoegen aan de bloem, kort kneden, dan ook het zout erbij; 8 minuten kneden met de machine. Het deeg wordt slap en plakkerig. Bol vormen met ingeoliede handen. In een kom toegedekt met een vochtige doek een uur bij kamertemperatuur laten rijzen.

Het deeg op de beklede plaat uitdrukken tot een lap van 25 bij 30 cm. Bestrijken met het achtergehouden eimengsel. Dik bestrooien met ongeroosterd sesamzaad, aandrukken met de hand. Onder de doek een half uur laten narijzen.

De kokosmelk in een koekepan mengen met de kerrie. Ui, paprika, knoflook en peper daarin toegedekt zachtjes gaarkoken. De uitgelekte bonen erdoorroeren en zachtjes meewarmen met rondom schijfjes mango. Garneren met plakjes limoen en takjes koriander. Hierbij: Rosé d'Anjou.

Oven voorverwarmen op 225¿C. Het brood ongeveer 15 minuten bakken op de middelste richel. De kleur moet warmbruin zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden