Servische vrouwen stichten eigen partij

Vrouwen in het Servische parlement verenigen zich in een nieuwe partij. Onder de noemer 'Vrouwen voor democratie en gelijkheid' proberen vrouwen van alle politieke stromingen de masculiene Servische politiek te beïnvloeden. De nieuwe partij zal de armoede onder vrouwen aan de kaak stellen. Daarnaast strijdt ze voor betere gezondheidszorg, net als voor meer vrouwen op belangrijke posities in bedrijven.

Van de 250 Servische parlementszetels worden er 82 bezet door vrouwen. In dat opzicht verschilt Servië niet extreem veel van andere Europese landen, maar in de rest van de samenleving zijn vrouwen slecht vertegenwoordigd. Van de Servische vrouwen zit 61 procent werkloos thuis, terwijl het gemiddelde werkloosheidspercentage 27 bedraagt.

Dat vrouwen nog altijd gediscrimineerd worden, heeft te maken met de traditionele en patriarchale opvattingen in de samenleving. "De wetten zijn er. Instituties en bedrijven zeggen te ijveren voor een gelijke behandeling van man en vrouw", zegt Nevena Petrusic tegen website Balkan Insight. "Het probleem is dat niemand zich eraan houdt. Er gaapt een grote kloof tussen wet en werkelijkheid."

Petrusic is door de Servische overheid aangewezen als speciale commissaris die strijdt voor gelijke behandeling van vrouwen en mannen. De hervormingen op dit vlak zijn een eis van de Europese Unie om in aanmerking te komen voor lidmaatschap.

Petrusic klaagt echter over haar beperkte invloed. Ze zou alleen klachten mogen behandelen en zegt daardoor te weinig te kunnen veranderen.

Overigens is er wel vooruitgang in de vrouwenemancipatie in Servië. Een jaar geleden opende het grootste mannenbolwerk - het leger - de deuren voor vrouwelijke officieren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden