Servische president vlucht tijdens herdenking Srebrenica

De Servische minister-president Aleksandar Vucic ontmoet de president van de Moeders van Srebrenica, voordat hij moest vluchten.Beeld reuters

De Servische minister-president Aleksandar Vucic heeft zaterdag de herdenking van de val van Srebrenica halsoverkop verlaten. Een woedende menigte bekogelde hem met stenen toen hij de begraafplaats bij Potocari wilde binnengaan, waar de herdenking plaatsvindt.

Volgens een woordvoerder werd Vucic door een steen in het gezicht geraakt. Het gevolg was dat zijn bril in stukken uiteen viel, aldus de zegsvrouw.

Het was de eerste keer dat de Servische premier bij de herdenking van het bloedbad in 1995 aanwezig was. Destijds werden duizenden moslims gedood door Bosnisch-Servische militairen, die de enclave Srebrenica veroverden. Servië heeft het geweld van twintig jaar geleden veroordeeld, maar weigert te spreken van genocide.

Woensdag werd in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gestemd over een voorstel om de wandaden in Srebrenica te betitelen als genocide. Rusland, met vetorecht, stemde tegen.

Twintig jaar
Het is vandaag precies twintig jaar geleden dat de moslimenclave in Srebrenica viel. In Potocari, waar de begraafplaats is voor de ruim 8000 moslims die in 1995 stierven, herdenken duizenden aanwezigen de doden. In de hal bij Potocari waar het Nederlandse Dutchbat was gelegerd, werd een officiële plechtigheid gehouden.

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders was voor Nederland aanwezig. Hij sprak van een inktzwarte dag in de Europese geschiedenis. "We staan nederig voor jullie. De internationale gemeenschap heeft gefaald veiligheid te bieden. Als onderdeel van die gemeenschap is ook Nederland verantwoordelijkheid.

"Onze grootste taak is het opsporen en veroordelen van de daders. Onze strijdvaardigheid is groter dan ooit. En we hebben diepe sympathie voor jullie. Laat dit nooit en nooit weer gebeuren.

"De herinnering aan Srebrenica zal nooit verloren gaan. Na twintig jaar is het nog steeds een emotioneel debat. Niemand kan het terugdraaien, maar we rouwen met jullie. Leven met deze herinnering is, ook voor ons, heel moeilijk."

Bert Koenders was namens Nederland aanwezig bij de herdenking.Beeld anp

Bill Clinton
Voor Amerika was oud-president Bill Clinton aanwezig. "Alleen God weet waarom jullie overleefden, terwijl jullie geliefden stierven. Ik wil nooit meer zo'n slachtveld zien."

Voormalig commandant van Dutchbat, Thom Karremans, zei zaterdag in de Telegraaf excuses te verwachten van de overheid. In reactie zeiden premier Rutte en minister Hennis (defensie) aan dat ze al een gesprek met Dutchbatveteranen hebben gepland. Dat gesprek vindt binnenkort plaats.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden