Servische politie arresteert neonazi's

(Novum/AP) - De Servische politie heeft maandag bekendgemaakt 56 neonazi's te hebben aangehouden na een confrontatie tussen neonazi's en antifascisten in de noordelijke stad Novi Sad. De neonazi's, verenigd in Nacionalni Stroj (Nationale Garde) overtraden daar zondag een demonstratieverbod en bekogelden de deelnemers aan een tegendemonstratie met stenen.

De antifascisten beschuldigden de politie er maandag van hen niet te hebben beschermd tegen het geweld van de neonazi's en eisten van minister van binnenlandse zaken Dragan Jocic een verklaring voor het feit dat de neonazi's toch hadden kunnen demonstreren. In het parlement verweet de oppositie de regering slapheid tegenover de rechtse extremisten. De leider van de Liberale Partij, Cedomir Jovanovic, eiste het aftreden van de conservatieve premier Vojislav Kostunica en noemde het een schande dat de regeringsleiders zich niet hadden laten zien bij de antifascistische demonstratie.

Kostunica heeft nog niet gereageerd, maar een parlementslid van zijn conservatieve partij, Milos Aligrudic, riep om een verbod op de liberale groepen die de antifascistische demonstratie hadden georganiseerd. Die waren 'net zo extreem' als de neonazi's. Het ging er bij de woordenwisseling tussen conservatieven en liberalen zo heet aan toe dat de parlementsvoorzitter de vergadering schorste.

De neonazi's hadden de bijeenkomst in Novi Sad naar eigen zeggen georganiseerd om te protesteren tegen de verwachte afscheiding van de Servische provincie Kosovo. Maar volgens het Simon Wiesenthal Centrum was hun werkelijke bedoeling de geboortedag te herdenken van SS-leider Heinrich Himmler. Na protesten van joodse en andere organisaties werd de mars door de autoriteiten verboden.

Novi Sad, waar de Duitse bezetters in 1942 zo'n twaalfhonderd joden en Serviërs vermoordden, staat onder bestuur van een rechtse burgemeester die een nationalistisch beleid voert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden