Servische maffia in oorlog met een soort aliens: Noren

In Order of Disappearance

Regie: Hans Petter Moland. Met Stellan Skarsgard en Bruno Ganz.

****

Het lijkt uit het leven gegrepen. Een jongeman wordt vermoord voor een misdaad die hij niet heeft begaan. Maar in plaats dat de vader de politie inschakelt, smeedt hij zijn eigen helse wraakactie. Voordat Nils, de sneeuwruimer, het weet zit hij middenin een drugsoorlog tussen de Noorse en Servische maffia en moet hij vrezen voor zijn eigen leven.

De Noorse misdaadfilm van Hans Petter Moland die met het originele 'Kraftidioten' een veel betere titel had dan het huidige 'In Order of Disappearance', plukt hier en daar misschien uit het oeuvre van Tarantino, maar ontwikkelt zich gaandeweg tot een pakkende wraakfilm in de Noorse sneeuw. Het ene na het andere lijkt belandt in het ravijn.

Overtuigend is de Zweedse hoofdrolspeler Stellan Skarsgard (al een kleine twintig jaar vaste kracht van Lars von Trier) die als de revancherende vader een pure amateur is, maar het geluk aan zijn kant heeft. De oude Bruno Ganz heeft een kleinere rol als Servische godfather, maar is met het vette haar dat onder zijn bontmuts vandaan piept een perfecte Oost-Europese gangster.

Molands film zit vol met dit soort kleine bizarre details, van het perfecte design interieur van de Noorse misdadiger, tot de met Perzische tapijten bedekte garage van de Serviërs. Erg grappig is dat de Noren in de ogen van de Serviërs een soort buitenaardse wezens zijn.

Noren hebben schone gevangenissen waar mensen aardig zijn voor elkaar.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden