Serviers negeren oproep tot bestand

SARAJEVO, ZAGREB (AP, AFP, Reuter) - De Bosnische Serviers hebben gisteren een dramatische oproep van VN-bevelhebber luitenant-generaal Francis Briquemont voor een kerstbestand genegeerd en hun beschietingen van Sarajevo voortgezet. Daarbij is een persoon om het leven gekomen en zijn ten minste 28 anderen gewond geraakt. Onder de gewonden waren twee zwangere vrouwen.

“Nu het nieuwe jaar nadert en de onderhandelingen weer hervat worden, moet het mogelijk zijn dat ik jullie vraag op te houden met de gevechtsacties, in het bijzonder de bombardementen. Ze zijn in zowel politiek als militair opzicht zinloos, en in menselijk opzicht tragisch”, aldus de smeekbede van Briquemont.

De Servische strijdkrachten voerden echter hun beschietingen van de frontlinies en civiele doelen in Sarajevo op. Met name Vogosca, een voorstadje ten noorden van Sarajevo, werd geraakt. Ook andere wijken hadden te lijden onder artilleriebeschietingen en het vuur van sluipschutters. De vorige week vastgelopen vredesbesprekingen moeten op vijftien januari hervat worden en tot die tijd hadden de partijen een kerstbestand afgesproken, dat vanaf het begin evenwel grotendeels werd genegeerd.

Een persoon werd gedood en drie anderen raakten gewond toen een busje van de Bosnische staatstelevisie in het 'Sluipschutterslaantje' onder vuur werd genomen. Het Kosevo-ziekenhuis maakte melding van een dode en negentien gewonden, onder wie vier in coma met ernstige hoofdwonden. Het Staatsziekenhuis, het tweede grote ziekenhuis van de Bosnische hoofdstad, berichtte dat het negen gewonden had binnengekregen.

Doodseskader

Het Kroatische weekblad Globus heeft onthuld dat vooraanstaande Kroatische politici tijdens de oorlog tegen Servie in 1991 leiding hebben gegeven aan een doodseskader dat verantwoordelijk is voor onder meer de executie van burgers. De executies werden uitgevoerd door de zogenoemde Kroatische Defensie Beweging (CDM), een geheime organisatie die voornamelijk bestond uit reservisten van het politiekorps, aldus Globus.

“De CDM is in het leven geroepen door Kroatische politici met de bedoeling buiten het legale en politieke systeem van de Kroatische staat om te opereren”, citeert Globus uit een politierapport over het doodseskader. De groepering zou onder leiding hebben gestaan van Tomislav Mercep, een lokale leider van de regerende Kroatische Democratische Unie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden