Serviërs boos na vrijspraak voor moslimcommandant Srebrenica

Naser Oric, commandant van de Bosnische moslims in Srebrenica en Bratunac tijdens de Bosnische oorlog in de jaren negentig, verlaat de rechtbank in de Bosnische hoofdstad Sarajevo, nadat hij daar was vrijgesproken van oorlogsmisdaden. Beeld AFP
Naser Oric, commandant van de Bosnische moslims in Srebrenica en Bratunac tijdens de Bosnische oorlog in de jaren negentig, verlaat de rechtbank in de Bosnische hoofdstad Sarajevo, nadat hij daar was vrijgesproken van oorlogsmisdaden.Beeld AFP

De gewezen commandant van de Bosnische moslims in Srebrenica, Naser Oric, is in Bosnië vrijgesproken van oorlogsmisdaden tegen Serviërs. Nabestaanden van Servische slachtoffers liepen daarop uit protest de zaal uit.

De rechter in de Bosnische hoofdstad Sarajevo oordeelde dat de oud-commandant en een medeverdachte zich niet schuldig hebben gemaakt aan “het overtreden van onderdelen van de Geneefse Conventies". Bosnische Serviërs hadden het duo onder meer beschuldigd van de moord op drie krijgsgevangenen.

Bosnische moslims applaudisseerden toen Oric als vrij man de zaal verliet. Veel zien hem als een held vanwege zijn verdediging van Srebrenica tussen 1992 en 1995. Hij kreeg de bijnaam ‘sheriff van Srebrenica’, maar veel Serviërs vinden hem een oorlogsmisdadiger.

De in de rechtszaal aanwezig Serviërs reageerden om die reden woedend. “Dit is een schandaal. Iedereen dacht dat hij gestraft zou worden. Ik ben sprakeloos'', zei Radojka Filipovic uit het nabijgelegen Bratunac, die claimde dat de manschappen van Oric zeker zes van haar familieleden hebben gedood.

'Schandelijk'

De minister van justitie van buurstaat Servië noemde het vonnis ‘schandelijk’. Een boze president van de autonome Servische republiek in Bosnië, Milorad Dodik, riep Servische advocaten op om zich terug te trekken uit het gedeelde Bosnische rechtssysteem. Dodik zei dat de rechterlijke uitspraak “het idee van referendum over het justitieapparaat weer nieuw leven in kan blazen”. Een dergelijk referendum stond in 2015 al eens op stapel, maar werd toen op dringend advies van westerse landen afgeblazen.

De nu 50-jarige Oric was voor de oorlog in Joegoslavië lijfwacht van de Servische president Slobodan Milosevic. Toen de oorlog in Bosnië-Herzegovina uitbrak, werd hij commandant van een brigade van het Bosnische leger die als opdracht had de moslimenclave Srebrenica en de omgeving te verdedigen tegen het oprukkende Bosnisch-Servische leger.

Oric leidde strooptochten in Servische dorpen in de buurt om voedsel buit te maken voor de moslims in de belegerde enclave, waarbij door zijn manschappen ook moordpartijen werden begaan onder Serviërs.

Bosnisch-Servische troepen liepen de enclave in 1995 alsnog onder de voet, waarna naar schatting 8000 moslimmannen werden gedood. De aanwezigheid van Nederlandse VN-militairen kon het bloedbad niet voorkomen. Net voor de val in juli 1995 verliet Oric met enkele getrouwen de enclave per helikopter, wat afbreuk deed aan zijn heldenstatus onder de ingesloten moslimbevolking.

Vrijspraak

Oric werd tussen 2003 een 2006 berecht door het Joegoslaviëtribunaal, op verdenking van moord, mishandeling en het platbranden van vijftien dorpen in de buurt van Srebrenica. Hij werd veroordeeld tot twee jaar cel, wegens het niet voorkomen van oorlogsmisdaden door zijn eenheid. Oric kwam toen meteen op vrije voeten omdat hij al drie jaar in voorarrest had gezeten. Twee jaar later werd hij in hoger beroep vrijgesproken.

In 2015 werd hij opgepakt in Zwitserland nadat zowel Servië als Bosnië-Herzegovina een uitleveringsverzoek hadden ingediend. Tot woede van Servië werd hij uitgeleverd aan Bosnië, op verdenking van de moord op negen Servische burgers in 1992. Daarvan werd hij vandaag vrijgesproken.

Verdeeld land

Na de oorlog werd Bosnië en Herzegovina opgedeeld in twee autonome regio’s, de Bosnische-Kroatische Federatie en de Servische Republiek. Het geheel wordt bestuurd door een zwakke centrale regering onder leiding van een uit drie personen bestaand presidentschap, een moslim, een Bosnische Kroaat en een Bosnische Serviër. Het voorzitterschap rouleert.

De nog altijd bestaande etnische verdeeldheid in het land staan een lidmaatschap van zowel de Europese Unie als van de Navo in de weg.

Onderstaand een kaart van Bosnië en Herzegovina, met daarop aangegeven Srebrenica in het oosten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden