Servië zweert onafhankelijkheid Kosovo te blokkeren

(Novum/Ap) - De Servische staat heeft maandag aanklachten ingediend tegen de Kosovaarse president, premier en parlementsvoorzitter. Ze worden ervan beschuldigd een valse staat te hebben uitgeroepen. Belgrado zwoer iedere poging van de kersverse Kosovaarse natie om erkend te worden door de internationale gemeenschap in de kiem te smoren.

De verwachting is dat het Servische parlement maandag bijeen komt om de Kosovaarse onafhankelijkheidsverklaring als 'ongeldig' en 'onwettig' te bestempelen.

Het Servische ministerie van binnenlandse zaken zei strafrechtelijke stappen te hebben gezet tegen president Fatmir Sejdiu, premier Hashim Thaci en parlementsvoorzitter Jakup Krasniqi voor hun aandeel in het uitroepen van een 'valse staat' op Servische bodem en het begaan van 'een ernstig misdrijf tegen de grondwettelijke orde en veiligheid van Servië'.

Servië kondigde verder aan dat het zal proberen iedere diplomatieke erkenning en ieder lidmaatschap van internationale organisaties van Kosovo te verhinderen. "De zogenaamde staat Kosovo zal nooit een lid van de Verenigde Naties worden", zei minister van buitenlandse zaken Vuk Jeremic. "Servië zal alle diplomatieke middelen die het tot zijn beschikking heeft gebruiken om erkenning van Kosovo te blokkeren."

Jeremic wees er op dat Rusland het VN-lidmaatschap met een veto kan blokkeren en dat Belgrado hetzelfde zal doen binnen de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en de Raad van Europa. Het is vooralsnog onduidelijk of Servië in staat is het Kosovaarse lidmaatschap van de Wereldbank en het Internationale Monetaire Fonds te voorkomen.

Servië heeft een geheim 'actieplan' opgesteld. Militair optreden is uitgesloten, maar de regering in Belgrado zegt dat de relaties met elk land dat Kosovo erkent op een laag pitje worden gezet. Rusland heeft gewaarschuwd dat met de onafhankelijkheidsverklaring een gevaarlijk precedent wordt geschapen voor separatistische groepen elders in de wereld. China, dat evenals Rusland vetorecht heeft in de Veiligheidsraad, heeft gezegd 'diep bezorgd' te zijn over de stap van Kosovo.

De verwachting was dat de Verenigde Staten en veel van de 27 lidstaten van de Europese Unie, waaronder Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland, snel tot erkenning van Kosovo overgaan. Spanje liet evenwel weten dat het nog niet bereid is tot erkenning en andere lidstaten, waaronder Nederland, namen een afwachtende houding aan. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen zei zondag dat hij Kosovo niet overhaast wil erkennen en eerst zorgvuldig de nieuwe grondwet en de onafhankelijkheidsverklaring wil bestuderen.

Ook China en Indonesië - beide met grote etnische gemeenschappen die streven naar vergaande autonomie of onafhankelijkheid - weigerden de onafhankelijkheidsverklaring te steunen.

Jeremic wees er op dat erkenning van 'etnisch gemotiveerde afscheidingen' wereldwijd 'een gevaarlijk precedent' zou scheppen. Belgrado verklaarde ook dat Servië zal proberen de zeggenschap te behouden over de Servische enclaves in Kosovo, wat zou neerkomen op een verdeling van het gebied volgens etnische lijnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden