Servië stuurt mannen terug om te vechten

BELGRADO (AFP, Reuter, DPA) - Servië heeft gisteren de grenzen gesloten voor Kroatisch-Servische soldaten en politieagenten, die met de meer dan 100 000 burgervluchtelingen uit Krajina naar klein-Joegoslavië proberen te komen. Belgrado wil dat de mannen meevechten met de Bosnische Serviërs.

Een eerste groep van vijfhonderd mannen is uitgewezen naar Bosnië, aldus het Kleinjoegoslavische persbureau Tanjug. Tienduizenden Krajina-vluchtelingen zitten ondertussen vast aan de grens tussen Bosnië en Servië in door Serviërs beheerst gebied. Er ontstonden tientallen kilometers lange files. Volgens een woordvoerder van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR hebben de Servische autoriteiten de grens tijdelijk gesloten om de mannen van de vrouwen en kinderen te scheiden.

Honderden vrouwen uit de vluchtelingenkonvooien blokkeerden de grensovergang Sremska Raca van Bosnië naar Servië uit protest tegen de maatregel. “Wij willen niet worden gescheiden van onze mannen en onze zonen”, zei een vrouw op het radiostation B-92.

De leider van het Servische comité voor de opvang van vluchtelingen, Aleksa Jokic, had zaterdag op de Kleinjoegoslavische radio gezegd dat “alle tot nu toe binnengekomen dienstplichtigen op verzoek van de autoriteiten van Krajina worden teruggestuurd. Nieuwkomers worden al aan de grens geweerd.”

Moordpartijen

Volgens de VN martelen en vermoorden bendes van Krajina-vluchtelingen moslims en Kroaten in het gebied van de Bosnische Serviërs. In Banja Luka zou de lokale politie vluchtelingen helpen niet-Serviërs uit hun huizen te verdrijven.

Terwijl de de Kroatische onderminister van buitenlandse zaken, Ivan Simonovic, de excuses van Zagreb aanbood voor het beschieten van vluchtelingen, hebben de VN besloten honderden tonnen hulpgoederen die voor Sarajevo waren bestemd, maar door de Bosnische Serviërs waren tegengehouden, ter beschikking te stellen aan de (Servische) vluchtelingen in Noord-Bosnië.

De leider van de verslagen moslim-rebellen uit Bihac, Fikret Abdic, is opgedoken in de Kroatische hoofdstad Zagreb. De Bosnische krijgsheer die de zijde van de Serviërs had gekozen, onderhandelt met de Kroaten en het Bosnische regeringsleger over het lot van zijn ruim 20 000 aanhangers, die naar Kroatië zijn gevlucht.

Naar verluidt krijgen de soldaten van Abdic de keus uit twee mogelijkheden. Zij kunnen integreren in het Kroatische leger, of terugkeren naar West-Bosnië. Die laatste optie is echter weinig reëel, omdat het Bosnische regeringsleger de 'verraders' warm zal opwachten. De aanhangers van Abdic ziten nu vast in het Kroatische plaatsje Miholjsko. Het Kroatische leger hield zaterdag een VN-hulpkonvooi voor hen tegen, omdat niet aan alle formaliteiten zou zijn voldaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden