’Servië moet achter Mladic aan’

amsterdam – - Hoofdaanklager van het Joegoslaviëtribunaal Serge Brammertz blijft vinden dat Servië meer moet doen om de voortvluchtige Ratko Mladic en Goran Hadzic te pakken te krijgen. In een rapport dat hij volgende maand uitbrengt aan de VN-Veiligheidsraad noemt Brammertz Servië’s inspanningen ’problematisch’, schrijft internetkrant Balkan Insight (BI), die de nog geheime tekst heeft gezien.

De schrobbering kan Servië voorlopig niet hard raken. De Europese Unie besloot vorige maand om Servië een volgende, fel begeerde formele stap richting EU-lidmaatschap te gunnen, ondanks Nederlands verzet. Wel blijft Servië’s medewerking aan het tribunaal een voorwaarde voor het uiteindelijke lidmaatschap.

Ook in Servië zelf leeft kritiek, zo meldt BI, omdat personen die Mladic beschermen nog steeds niet worden aangepakt. Sprekend voorbeeld is Rade Bulatovic, voormalig hoofd van de geheime dienst, die in 2006 de arrestatie van Mladic zou hebben gesaboteerd. Ex-generaal Mladic, gezocht wegens ’Srebrenica’, was ondergedoken in het vakantiehuis van een gepensioneerde militair. Bulatovic liet deze militair arresteren, met de bedoeling Mladic te alarmeren, waardoor deze kon ontkomen.

Onder andere Vladimir Vukcevic, Servië’s speciale aanklager voor oorlogsmisdaden, heeft over Bulatovic’ dubbelspel in de media geklaagd. Maar sommige analisten vragen zich af waarom Bulatovic niet vervolgd wordt. Hij wordt zelfs gezien op borrels waar ook Vukcevic, de premier en de president rondlopen. Veel oud-leden van de geheime dienst hebben compromitterende informatie over huidige regeringsleden, meent analist Dejan Anastasijevic. „Iedereen is bang dat vuiligheid gelekt wordt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden