Servië blij met ’beloning’ van EU voor gematigde Kosovo-resolutie

amsterdam, brussel – - In Servië is opgetogen gereageerd op een diplomatiek succesje. De ministers van buitenlandse zaken van de EU-lidstaten, minus die van Nederland, hebben maandag besloten dat ze in oktober Servië’s aanvraag voor het EU-lidmaatschap doorspelen aan de Europese Commissie. Als dat lukt, heeft Servië een horde naar het lidmaatschap genomen.

Dat het punt op de agenda staat, zien waarnemers als beloning voor Servië’s recente draai inzake Kosovo. Te elfder ure trok Belgrado een VN-resolutie in, die impliciet tornde aan de onafhankelijkheid van Kosovo. Na grote druk uit Brussel kwam Servië, gesteund door de EU-lidstaten, met een resolutie die Servië en zijn verloren provincie slechts oproept tot overleg over hun problemen. „Dit is een goede tijd voor een beloning van de EU, want onder Serviërs is het vertrouwen in de EU is afgenomen”, reageerde Miljenko Dereta van de Servische organisatie Burger Initiatieven gisteren in de internetkrant Balkan Insight.

De Belgische minister van buitenlandse zaken Steven Vanackere had maandag gezegd dat Servië’s beslissing om de Kosovo-resolutie te veranderen ’niet onbeloond kan blijven’.

In Brussel vraagt iedereen zich wel af wat Nederland in oktober gaat doen. Ons land zegt pas ’ja’ als Servië generaal Mladic aan het Joegoslaviëtribunaal heeft uitgeleverd. Maar demissionair minister van buitenlandse zaken Verhagen heeft zich al meer dan een week niet in Brussel vertoond. Zijn collega’s kunnen dus niet rechtstreeks met hem in gesprek over hoe hard Nederland nog aan zijn verzet vasthoudt. Volgens een hoge Nederlandse diplomaat is voor een standpuntswijziging een nieuwe Nederlandse regering nodig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden