Servië arresteert mogelijke daders volkerenmoord Srebrenica

Een oud pakhuis aan de rand van Srebrenica, waar deze zomer twintig jaar geleden meer dan duizend moslimmannen werden vermoord door Bosnisch-Servische soldaten. Beeld ap

De Servische politie heeft woensdag acht mensen opgepakt die mogelijk executies hebben uitgevoerd tijdens de massamoord op moslimmannen in Srebrenica in 1995. Naar andere verdachten wordt nog gezocht, ook in omringende landen, zei een team van Servische en Bosnische aanklagers tegen persbureau AP.

De acht worden verantwoordelijk gehouden voor de moord op ongeveer duizend moslims in een loods in Kravika, aan de rand van de Srebrenica. In totaal vonden in de Bosnische enclave meer dan achtduizend moslims de dood, nadat ze in juli 1995 door zwaarbewapende Bosnisch-Servische troepen uit de door Nederlanders VN-soldaten beveiligde zone werden weggevoerd en vermoord.

Het is volgens de aanklagers voor het eerst dat er actie ondernomen wordt tegen de directe daders van de genocide. "Het is belangrijk te benadrukken dat dit de eerste keer is dat ons Openbaar Ministerie zich bezighoudt met de massamoord op burgers en krijgsgevangenen", aldus het hoofd van de Servische aanklagers Bruno Vekaric. Volgens hem is deze arrestatie een belangrijk moment. "We hebben nog nooit een misdaad van deze proporties aangepakt."

Nedjo de Slager
De belangrijkste arrestant is voormalig commandant Nedeljko Milidragovic, bijgenaamd 'Nedjo de Slager'. Na de oorlog in voormalig Joegoslavië werd hij een succesvol zakenman in Servië, zo schrijft het persbureau. De zeven worden waarschijnlijk berecht in Servië, niet in het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag.

Eerder pakten de Servische autoriteiten alleen personen op die niet direct deelnamen aan de moordpartijen. Oud-legerleider van de Bosnische Serviërs Ratko Mladic was een van hen. Hij werd in 2011 uitgeleverd aan het Joegoslavië-Tribunaal.

De volkerenmoord in de moslimenclave is volgens de Verenigde Naties het enige geval van genocide in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. De enclave werd beschermd door Nederlandse blauwhelmen. Tussen 1992 en 1995 stierven ongeveer 100.000 mensen als gevolg van de oorlog in voormalig Joegoslavië.

Servisch gerechtshof
Het Servische gerechtshof voor oorlogsmisdaden poogt evenals het Joegoslavië-Tribunaal daders van oorlogsmisdaden tijdens de oorlog in de jaren negentig te berechten. De eerste zaak begon in 2004, maar het hof loopt vaak tegen onverschilligheid aan. "Mensen willen nog niet toegeven dat er oorlogsmisdaden zijn begaan en zien niet het belang om daders te berechten", zei Vekaric vorig jaar.

Grafstenen van moslimmannen die in juli 1995 werden vermoord net buiten Srebrenica. Beeld ap
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden