recensie

Serveert Vos zijn vrienden nou de allerlaatste dodo?

null Beeld Illustratie uit ‘Vos is een boef’
Beeld Illustratie uit ‘Vos is een boef’

Het nieuwste boek van Daan Remmerts de Vries gaat over vooroordelen, en de angst en kwaadsprekerij die ermee gepaard gaat.

Iedereen die ooit fabels of iets van het beroemde epos ‘Van den vos Reynaerde’ heeft gelezen, weet dat vossen sluwe opportunisten zijn. Die aanname gebruikt Daan Remmerts de Vries voor het hoogst amusante prentenboek ‘Vos is een boef’, over vooroordelen en de angst en kwaadsprekerij die daarmee gepaard gaan.

Er belt een dodo aan bij Vos, die collecteert voor uitstervende dieren. Om de humor daarvan in te zien, moet je vermoedelijk op z’n minst oudste kleuter zijn, maar al mis je dodo-kennis, dan nog is deze vogel een vermakelijke figuur. Hij stort zich dramatisch ter aarde om Vos te laten zien dat hij hoogst persoonlijk uitstervend is, waarop Vos hem uitnodigt om binnen even tot rust te komen. Als dat maar goed gaat, denk je als lezer.

Harde knip: Remmerts de Vries schakelt door naar de middag, als Vos’ vrienden Das en Wasbeer komen lunchen. Vos zet ze een enorme gebraden kip voor. Of is dat…? De dodo is nergens meer te bekennen! Wasbeer en Das - een komisch duo, dat visueel mooi bij elkaar past dankzij de ongure, zwarte vlekken en strepen rond de ogen - weten het zeker: ‘Ik heb opeens geen honger meer,’ zei Das. ‘Dit zaakje stinkt.’ ‘Eigenlijk ruikt het nogal lekker,’ zei Wasbeer. ‘Dit was de laatste dodo!’ zei Das. ‘Die kunnen we niet opeten!’

Aquareltekeningen

Ze ontvluchten het huis, achtervolgen Vos als die boodschappen gaat doen en draaien zich ondertussen steeds meer vast in hun idee dat die rooie een boef is. Maar is dat wel zo? De ontknoping is niet heel geloofwaardig, maar wel geestig, en bevat een huichelachtige laatste zin, die de mens - zoals dat hoort in een fabel - een spiegel voorhoudt.

De aquareltekeningen staan telkens als niet-omkaderde, maar toch min of meer vierkante illustraties boven de tekst. Knap hoe Remmerts de Vries het wit van de pagina gebruikt als licht, waardoor de beelden soms op een mooie manier overbelicht lijken.

null Beeld

Door achtergronden niet te belijnen, maar de hoofdfiguren en sommige voorwerpen wel, creëert hij diepte en stuurt de blik.

De papiersnippers die Remmerts de Vries op een paar tekeningen plakt - een collagetechniek die we van hem kennen - hebben in dit boek nauwelijks toegevoegde waarde. De kleurrijke aquarellen, waarop ook de treffende gezichtsuitdrukkingen opvallen, spreken voor zich.

Oordeel: amusant prentenboek met kleurrijke aquarellen.

Daan Remmerts de Vries
Vos is een boef
Gottmer; 34 blz. € 14,99 Vanaf 5 jaar

In ons dossier boekrecensies vindt u een overzicht van de besprekingen van pas verschenen fictie, non-fictie, jeugdliteratuur en thrillers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden