Recept

Serveer eens cranberrytaart bij wildzwijnschouder

Cranberries.Beeld Thinkstock

U kunt deze cranberrypie/taart natuurlijk als dessert serveren, met roomijs en/of een dot met sinaasappelsap en suiker opgeklopte slagroom erbij. 

Maar ik ben van plan om deze pie - in plaats van cranberrysaus of -compôte - te serveren bij de wildzwijnschouder die we elk jaar omstreeks deze tijd krijgen van een jagende Franse buurman, die het met ons beter voorheeft dan met de wilde zwijnen. Daarvan lopen er zoveel rond dat ze door de plaatselijke bevolking als een plaag worden beschouwd.

Als u besluit het deeg in een mengmachine te maken, laat de cranberry's uit de diepvries dan eerst ontdooien, of blancheer verse (meestal nog niet helemaal rijpe) cranberry's een minuutje in kokend water.

Gebruik voor de pie als bijgerecht de dubbele hoeveelheid zout, voeg zwarte peper aan het deeg toe, kies voor volkoren meel en gebruik maximaal 150 g suiker.

Ingrediënten

150 g bloem
225 g suiker
¼ theelepel zout
200 g cranberries,
vers of diepgevroren
65 g walnoten
115 g boter
2 eieren
1 sinaasappel met dikke schil

Boen de sinaasappel schoon (met een beetje zeep als hij niet biologisch is) en spoel hem af. Snijd de schil heel dun af en hak hem fijn, of gebruik een rasp. Zet een eetlepel - of meer of minder, naar smaak - apart. Meng de rest met wat suiker en bewaar dat in een goed sluitend potje voor ander gebruik in de koelkast.

Verhit de oven tot 200 °C. Vet een pie- of taartvorm van 23 cm in. Laat de boter smelten. Hak de walnoten. Klop de eieren los.

Meng bloem, suiker, zout (en peper). Hussel cranberry's, walnoten en sinaasappelschil door het mengsel. Roer de gesmolten boter erdoor en dan de eieren. Doe de massa over in de ingevette vorm en strijk het deeg in de hele vorm min of meer glad uit. Zet de vorm in de oven, temper de thermostaat onmiddellijk tot 170 graden en bak de pie in 45-60 minuten lichtbruin en gaar: als u er met een breinaaldin prikt, moet die er 'schoon' uitkomen.

Als de pie voordat hij gaar is te donker dreigt te worden, leg er dan losjes een stuk aluminiumfolie over. In afwachting van de zwijnsschouder beproefden we de pie lauwwarm bij verse gebraden runderworstjes.

Inspiratie nodig voor lunch of diner? Bekijk onze receptenpagina.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden